Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Prognozes: Vācijā EP vēlēšanās zaļie guvuši negaidītu atbalstu; Merkeles blokam tas sarucis

Vācijas Zaļo partija ir palielinājusi vēlētāju atbalstu, bet tas sarucis valdošās koalīcijas partijām, liecina prognozes par EP vēlēšanu rezultātiem, ko veikuši sabiedriskās raidorganizācijas ARD un ZDF.

Zaļie pirmo reizi valsts mēroga vēlēšanās ierindojušies otrajā vietā, iegūstot 20,5-22% balsu, kas būtu divas reizes vairāk nekā 2014.gada EP vēlēšanās, un atpaliekot no kancleres Angelas Merkeles konservatīvā bloka, kas varētu būt ieguvis 27,5-28% balsu, liecina prognozes. 2014.gada EP vēlēšanās Merkeles labēji centriskais bloks saņēma 35,3% balsu.

Merkeles koalīcijas mazākuma partnere Sociāldemokrātu partija (SPD), saskaņā ar prognozēm, ieguvusi 15,5% balsu, lai gan pirms pieciem gadiem saņēma 27,3% balsu.

Galēji labējā partija "Alternatīva Vācijai" (AfD) saņēmusi 10,5% balsu pretstatā 7,1% pirms pieciem gadiem, bet liberālā partija "Brīvie demokrāti" un galēji kreisā partija "Die Linke" ("Kreisie") katra ieguvusi 5,5% vēlētāju atbalsta.

SPD no Merkeles kristīgajiem demokrātiem (CDU) atpaliek arī Brēmenes federālās zemes reģionālā parlamenta vēlēšanas, liecina ARD/ZDF prognozes, kas nozīmē, ka partija kontroli ziemeļu federālajā zemē zaudē pirmo reizi kopš Pirmā pasaules kara.

Lai gan Brēmene ir mazākā no Vācijas zemēm un tās iedzīvotāju skaits sasniedz tikai 680 000, varas zaudēšana pilsētā SPD var nest nacionāla mēroga satricinājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits