Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Protestos Francijā piedalījušies aptuveni 66 000 cilvēku

Protestos Francijā sestdien piedalījušies aptuveni 66 000 cilvēku, tostarp aptuveni 4000 Parīzē, paziņojusi policija.

Parīzē policija aizturējusi 168 protestētājus. Galvaspilsētā policijai nācās pielietot asaru gāzi un ūdens metējus, lai izklīdinātu protestētājus Elizejas laukos un apkārtnē, kur notika sadursmēs ar policiju.

Protestētāju sadursmes ar policiju notika arī Nantē, Francijas rietumos, kā arī Tulūzā un Bordo, ziņoja mediji.

Tomēr salīdzinot ar iepriekšējām nedēļām, demonstrācijas bija mazākas un mierīgākas. Pirms nedēļas protestos Francijā piedalījās aptuveni 126 000 cilvēku.

Viens no protestētājiem ziņu aģentūrai Reuters sacīja, ka kopš terorakta Strasbūrā protesti kļuvuši mierīgāki, taču viņš pauda pārliecību, ka jau nākamajā sestdienā un sestdienās pēc tam demonstrantu skaits atkal pieaugs. Viņš sacīja, ka protesti nerimsies, kamēr viņu problēmas netiks uzklausītas un risinātas.

Protesti Francijā sākās 17.novembrī kā reakcija uz plānoto degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet ātri pārauga plašākā kustībā pret prezidenta Emanuela Makrona politiku. Protestētāji valkā atstarojošās dzeltenās vestes, no kā arī aizgūts šīs protestu kustības nosaukums.

Kopš 17.novembra, kad protesti sākās, sadursmēs ar policiju vai negadījumos, kas ar tiem saistīti, dzīvību zaudējuši jau seši cilvēki.

Top komentāri

statistika
s
Francijas iestāde, kas cīnās ar krāpšanu (DNLF), ir atklājusi, ka 1,8 miljoni sociālās drošības (sécurité sociale) karšu ir izsniegts pret viltotiem dokumentiem. Kuri varētu būt tie, kas vilto dokumentus, lai gūtu sociālos pabalstus? Vai paši franči? Diez vai. Drīzāk šis atklājums dod mājienu uz nelegālo imigrantu skaitu.
aptaujas
a
Cita aptauja ir pētījusi apmierinātību/neapmierinātību ar Makrona darbību. Apmierināto skaits mēneša laika ir samazinājies no 25% uz 23%. Neapmierināto skaits ir pieaudzis no 73% uz 76%. Apmierinātie sadalās: 4% ļoti apmierinātie, 19% vairāk vai mazāk apmierinātie. Neapmierinātie: 45% ļoti neapmierinātie, 31% vairāk vai mazāk neapmierinātie.
atbilde punktam
a
Lepenas atbalstītāji lielākoties ir īstie franči (ar baltu ādas krāsu), tie dzīvo lielākoties laukos, mazajās un vidējās pilsētās. Viņi tur dzīvoja jau tad, kad tika izveidota Nacionālā fronte 1972.gadā. Starp citu, Nacionālā fronte tika radīta kā pretpadomju, pretkomunistu, pretimigrācijas, PROeiropas, nacionālistu partija. (Kāpēc Lepenai pēkšņi ir radušies sakari ar Krieviju un kāpēc viņa tagad ir pret ES, ir atsevišķs temats.) Dzelteno vestu kustība ir radusies tieši laukos un mazpilsētās, kur lielākoties dzīvo Lepenas elektorāts. Tāpēc Makrona ministri steidzās nodēvēt viņus par "galēji labējiem" un "brūno mēri". Ja pēdējais piliens tautas pacietībai bija degvielas nodokļa palielināšana, tad neapmierinātības pamatmasa ir radusies krietni agrāk. Tieši tāpēc tagad Dzelteno vestu saukļos dominē politiskās prasības: pilsoņu tiesības ierosināt referendumus, proporcionālā vēlēšanu sistēma, Nē - Marakešas paktam, Makrona demisija.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits