Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Pudždemons: Katalonija nepieņems Spānijas lēmumu par autonomijas apturēšanu

Katalonijas reģionālās valdības premjerministrs Karless Pudždemons sestdienas vakarā paziņojis, ka nepieņems Spānijas lēmumu par reģiona autonomijas apturēšanu.

Pudždemons norādīja, ka Madrides centrālās valdības vēlme atlaist Katalonijas reģionālo valdību ir "tiešs uzbrukums demokrātijai".

Premjers pavēstīja, ka sasauks reģionālā parlamenta sēdi, lai apspriestu iespējamo reakciju uz premjerministra Marjano Rahoja valdības lēmumu iedarbināt Spānijas konstitūcijas 155.pantu, kas ļauj atjaunot tiešo Madrides pārvaldi Katalonijā.

Tomēr Pudždemons tā arī skaidri nepateica, vai aicinās parlamentu balsot par vienpusēju neatkarības pasludināšanu.

Iepriekš Pudždemons brīdinājis, ka gadījumā, ja Madride mēģinās apturēt autonomiju, Katalonija vienpusējā kārtā pasludinās neatkarību, pamatojoties uz 1.oktobrī notikušā referenduma rezultātiem.

Madrides centrālā valdība sākusi Katalonijas autonomijas apturēšanas procesu, sestdien pēc valdības ārkārtas sēdes pavēstīja Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs.

Valdība grasās atlaist Katalonijas reģionālo valdību un parlamentu, lai sešu mēnešu laikā sarīkotu pirmstermiņa vēlēšanas, spītējot Katalonijas reģionālās valdības premjerministra Karlesa Pudždemona argumentiem, ka neatkarības referenduma rezultāti dod viņam mandātu virzīt Katalonijas neatkarību.

Reaģējot uz Rahoja paziņojumu, Barselonas ielās izgājuši Katalonijas neatkarības atbalstītāji.

Pudždemons plkst. 21 (plkst. 22 pēc Latvijas laika) sakarā ar centrālās valdības lemto nāks klajā ar paziņojumu, paziņojis viņa pārstāvis.

Pēc Rahoja teiktā, Katalonijas reģionālā valdība rīkojusies vienpusēji, pretēji likumam un centusies izraisīt konfrontāciju, kad, rīkojot neatkarības referendumu, spītējusi Spānijas tiesas aizliegumam. Savukārt atlaisto reģionālās valdības locekļu pienākumus būtu jāuzņemas centrālās valdības ministriem.

Spānijas valdības lēmums pamatots ar valsts konstitūcijas 155. pantu, kas atļauj valdībai apturēt kāda reģiona autonomiju, ja viena no valsts 17 reģionu valdībām pārkāpj Spānijas likumus.

Valdības lēmums vēl jāapstiprina Senātam, kas uz sēdi sanāks 27. oktobrī.

Jau vēstīts, ka Pudždemons 10. oktobrī paziņoja, ka Katalonijai ir jāpasludina neatkarība, tomēr šis solis jāatliek, lai sekmētu dialogu ar Madrides valdību.

Galīgie referenduma rezultāti liecināja, ka 1.oktobrī notikušajā referendumā piedalījās vien 43% Katalonijas vēlētāju un no viņiem 90% atbalstījuši reģiona atdalīšanos no pārējās Spānijas. Neatkarības pretinieki pamatā referendumu boikotēja, turklāt Spānijas centrālās valdības varasiestādes pirms referenduma un balsošanas dienā bija izvērsušas represijas pret referenduma rīkotājiem, cenšoties nepieļaut tā norisi.

Ziņots arī, ka saskaņā ar jaunākajām sabiedriskās domas aptaujām vairums katalāņu referenduma rezultātus neuzskata par tiesisku pamatu Katalonijas neatkarībai.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

Anna
A
Acīmredzamais neticamais. Nezinu gan, vai Spānijai un ES ir vēl zemāk, kur krist.
replika
r
Jebkuri radikāli pasākumi no Madrides puses tikai pastiprinās katalāņu vēlmi pēc neatkarības. Šķiet, šis process jau kļuvis neatgriezenisks.
ES
E
valstīs - atklāta diktatūra?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits