Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Putins Kerčas šauruma incidentā vaino Porošenko

Pēc tam, kad Krievija atklāja uguni uz Ukrainas flotes kuģiem, sagrāba tos savā kontrolē un vēlāk arī vairākiem ukraiņu jūrniekiem piemēroja apcietinājumu, Krievijas prezidents Vladimirs Putins notikušajā vaino Ukrainas prezidentu Petro Porošenko.

Strīdā par incidentu pie Kerčas šauruma, kas atdala Melno jūru no nu jau lielākoties de facto Krievijas kontrolētās Azovas jūras, Ukraina atsaucas uz 2003. gadā noslēgto abpusējo līgumu, kas paredz gan Ukrainai, gan Krievijai vienlīdzīgas tiesības izmantot Kerčas šaurumu un Azovas jūru kuģošanai, savukārt Krievija apgalvo, ka Ukrainas kuģi esot pārkāpuši Krievijas jūras robežu un tādējādi Krievijas pretreakcija esot bijusi pamatota. Ukraina noliedz, ka tās kuģi būtu šķērsojuši Krievijas jūras robežu.

Andis Sedlenieks šodien komentārā laikrakstā Diena norādīja, ka "incidenta novērtējums, it īpaši, kas attiecas uz starptautiskajām tiesībām, ir atkarīgs no viedokļa par Krimas pussalas un tās teritoriālo ūdeņu valstisko piederību." Ja līdz 2014. gadam no vienas puses Kerčas šaurumu ieskāva Krievija, bet no otras - Krima, pēc Krievijas realizētās Krimas ieņemšanas un aneksijas abus Kerčas šauruma krastus nu kontrolē Maskava.

Nu arī pats Kremļa saimnieks Vladimirs Putins nav pakautrējies vainot Porošenko "provokācijas" organizēšanā.

Putins argumentācijā izmantojis jau iepriekš izskanējušos viedokļus, ka situācijas saasināšana Azovas jūrā esot Porošenko interesēs, proti, izmantota kā iegansts karastāvokļa noteikšanai valstī, kas ļautu palielināt manevrēšanas iespējas pirms nākamgad martā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, kurās Porošenko ne tuvu nav favorīts.

"Tā bez šaubām ir provokācija, kuru organizēja prezidents pirms vēlēšanām. Viņš pēc reitingiem ir piektajā vietā un tāpēc viņam kaut kas bija jādara lietas labā," uzskata Putins, uzrunājot klātesošos finanšu forumā Maskavā un metot akmeni arī rietumvalstu dārziņā, norādot, ka tās esot gatavas piedot Ukrainai tās pārkāpumus, jo tas iederas "pret Krieviju vērstajā naratīvā".

Tikmēr eksperti atgādinājuši, ka arvien mazāka teikšana Azovas jūrā ir viens no iemesliem, kas grauj Porošenko izredzes. Proti, jau kopš aprīļa Krievijas puse Kerčas šaurumā aptur un cītīgi pārbauda kuģus, kas dodas uz Azovas jūras ostām Mariupoli un Berdjansku vai no tām. Kopš Krieviju un okupēto Krimu savienojošā Kerčas šauruma tilta uzbūvēšanas Krievija arī palielinājusi militāro klātbūtni Azovas jūrā, to pamatojot ar drošības apsvērumiem. Kuģu pārbaudes reizēm ievelkas pat dienām ilgi, un, tā kā katra jūrā lieki pavadītā diena kuģniecības kompānijām nes ievērojamus zaudējumus, daļa atteikusies no pārvadājumiem uz minētajām divām ostām, kas kopš Krimas nonākšanas Krievijas kontrolē kļuva par galvenajām Ukrainas tirdzniecības ostām. Šādā veidā, bloķējot Ukrainas ostas, tiek žņaugta reģiona ekonomika, kas attiecīgi negatīvi atsaucas uz jau tā zemo Porošenko popularitāti.

Tikmēr Krievija cītīgi turpina militarizēt okupēto Krimu. Nupat tapa zināms, ka Krimā tiks izvietotas vēl vairākas modernās S-400 pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas. Krimā jau atrodas trīs pretgaisa aizsardzības bataljoni, kuru rīcībā esošā bruņojuma darbības rādiuss ir 400 kilometri, tādējādi ļaujot kontrolēt gaisa telpu gan virs Azovas jūras, gan virs Melnās jūras.

Laikraksts Diena šodien jau vēstīja, ka pēc notikušā incidenta Ukraina bažījas par Krievijas iebrukumu.

Top komentāri

Ivans
I
Смотрит Путин на свой портрет и задумчиво спрашивает сам себя: -Интересно, что же будет дальше...? -Меня снимут, а тебя повесят! - сердито отвечает ему портрет.
Jack Ivanovich Sparrow
J
Starp citu, visiem Putinofiliem, kuri te izmisīgi mēģina apseglot kašalotu un "pierādīt", ka Krima miljards gadu (tāpat kā visas Krievijas kaimiņzemes) bijusi Izpokōn russkaja zēmļā, ievēroju vienu sīku, bet smieklīgu niansi. Foto pie raksta ievērojāt? KGB kantora nedapulkvedis stāv pie tribīnes, uz kuras rakstīts VTB kapital. VTB grupā, kuru kontrolē pats Kremlis, ietilpst VTB banka, kura ATTEICĀS darboties Krimā okupācijas rezultātā ieviesto sankciju dēļ. Ievērtējāt? Kremļa banka faktiski ir atzinusi sankciju likumību un nelikumīgas aneksijas faktu! Un bankas vadību par to neviens nav atdevis lāčiem saplosīšanai, tie mierīgi atrodas savās vietās, bet cars-zirnis savas mantras pasaulei sūta, stāvot pie tribīnes ar VTB logo. Jādomā, ka Kremļa gopņiki paši saprot, ka Krimu tie pievākuši nedaudz nelikumīgi.
reptilis
r
Ja visu to samazinām mērogos ,tad viss top vēl skaidrāk redzams....piemēram,kaimiņš ir sagrābis vienu otra kaimiņa zemesgabalu caur kuru iet koplietošanas ceļš ,kuru visu laiku lietojuši kopīgi,tagad pasaka - ja gribēsi tikt uz savu atlikušo zemesgabalu,tad tev katru reizi būs man jāprasa atļauja. Ja mēģināsi vazāties bez atļaujas ,tad dabūsi pa muti!Kaimiņš būdams ne tik spēcīgs ....pieklājigi paziņo pēc divām stundām es iešu pa ceļu. Spēcīgais kaimiņš aizšķērso ceļu ....un saka - tu mani provocē! Paziņot tu paziņoji,kā iepriekš bija runāts,bet vai es atļāvu tev iet???? Kad vājākais kaimiņš redzot,ka labi nebūs mūk prom...,spēcīgais panāk ...piekauj...un saka - redz ,kā tu maita mani izprovocēji! Bet ,ko dara citi kaimiņi???...citi vācas grupiņās pērk kaut kādus ieročus ...nosoda agresīvo kaimiņu...,bet nopietni sodīt baidās...,ka tas nesāk trakot un nenodedzina visu apkārtni,jo ir agresīvs un no vecvecākiem mantojis jaudīgu ieroču krājumu:)))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits