Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Rietumvalstu palīdzība Ukrainai nesniedzas īpaši tālāk par maznozīmīgām sankcijām un morālu atbalstu

Arī iekšpolitikas jautājums

Svētdien divu Ukrainas militāro kuteru un velkoņa mēģinājums izmantot brīvas kuģošanas tiesības, lai nokļūtu no Melnās jūras Azovas jūrā, beidzās ar to, ka Krievijas robežsardze, pielietojot bruņotu spēku, aizturēja kuģus un to apkalpju locekļus, vēl vairāk palielinot spriedzi konfliktā par kontroli pār Azovas jūru.

Ukraina notikušo dēvē par agresiju un Krievijas atteikšanos ievērot brīvas kuģošanas tiesības Melnajā un Azovas jūrā, savukārt Krievija – par apzinātu provokāciju un valsts jūras robežu pārkāpšanu. Kopumā incidenta novērtējums, it īpaši, kas attiecas uz starptautiskajām tiesībām, ir atkarīgs no viedokļa par Krimas pussalas un tās teritoriālo ūdeņu valstisko piederību. De facto pussalu kontrolē Maskava, kamēr Kijeva turpina uzskatīt Krimu par Ukrainas sastāvdaļu, un šādu nostāju ir ieņēmušas arī rietumvalstis.

Krimas piederība abām pusēm ir principa jautājums, un tās uzskatāmi cenšas nodemonstrēt katra savu nostāju. Tajā pašā laikā spēku samērus ir grūti nosaukt par līdzvērtīgiem, kamdēļ Kijevai neatliek nekas cits, kā regulāri vērsties pēc palīdzības pie rietumvalstīm, kuru palīdzība gan nesniedzas īpaši tālāk par maznozīmīgām sankcijām, morālu atbalstu Ukrainai un Krievijas nosodīšanu.

Rietumos, protams, netrūkst arī kareivīgu noskaņojumu, tomēr it īpaši Eiropā dominē reālpolitiķi, kuri saprot, ka atklāts konflikts ar Krieviju dārgi maksās pašiem Rietumiem, kuriem netrūkst problēmu arī bez Maskavas.

Vēl viens iemesls rezervētajai attieksmei ir procesi pašā Ukrainā, par kuriem aizvien biežāk rodas aizdomas, ka daudziem politiķiem ne tik svarīgs ir konflikts ar Krieviju, kā iespēja izmantot tā esamību savu mērķu sasniegšanai.

Arī šoreiz Ukrainas prezidents Petro Porošenko, visticamāk, centās izmantot incidentu Melnajā jūrā, lai paildzinātu atrašanos pie varas, uz 60 dienām nosakot karastāvokli visā valsts teritorijā. Ukrainā 31. martā gaidāmas valsts prezidenta vēlēšanas, bet aptaujas liecina, ka Porošenko ir niecīgas izredzes iekļūt vēlēšanu otrajā kārtā, nemaz nerunājot par iespēju atkārtoti ieņemt prezidenta amatu. Karastāvokļa laikā politisko aktivitāšu iespējas savukārt ir ierobežotas, kas ļautu Porošenko iegrožot konkurentus un attālināt vēlēšanu datumu.

Rezultāts gan izrādījās ne gluži tāds, kā vēlējās valsts prezidents, jo Ukrainas parlaments – Augstākā Rada, piekrita apstiprināt karastāvokli tikai uz 30 dienām un daļā valsts teritorijas, pie kam ar obligātu nosacījumu, ka prezidenta vēlēšanas netiek pārceltas. Cits jautājums jau ir, vai šīs vēlēšanas atnesīs arī kādas izmaiņas Ukrainas iekšpolitikā, vai arī pēc 31. marta viss turpināsies pa vecam.

Top komentāri

maskas krīt
m
Sedlenieks ar šo sputnik atgremojumu atklāti nostājas Kremļa informatīvās frontes pusē.
zvirbulēns
z
Jā, sankcijas maznozīmīgas, bet būs labi! KF sabruks un, beigu beigās, pazudīs no Pasaules kartes...Pūķina realizētā ārpolitika un arī iekšpolitika izdarīs savu, Pūķins sagraus tautu cietumu, un tas priecē! Viss uz labu! :)
Tavs vārds
T
Nezinu, kā ir no starptautisko tiesību viedokļa, bet skaidri zinu, ka kuģi vēl PSRS laikā stāvēja rindā lai izbrauktu cauri Kerčas šaurumam. Tur ir ļoti šaurs farvāters, un kuģu satiksme vienmēr tiek regulēta. Ja ukraiņi būtu oficiāli pieteikušies rindā, viņiem neviens netraucētu izbraukt caur šaurunu - septembra beigās divi citi ukraiņu karakuģi to izdarīja bez jebkādām problēmām, un neviens nevar teikt, ka ukraiņi nezināja, kas viņiem jādara, lai neizceltos konflikts. Tā vietā viņi bez atļaujas iepērās ūdeņos, ko krievi uzskata par saviem, un sāka skraidīt uz priekšu un atpakaļ pa kuģošanas ceļu, ignorēt jebkādus rīkojumus, utt.. Uz šosejas arī ir pārvietošanās brīvība, bet tas nenozīmē, ka var braukāt kur un kā ienāk prātā, ir jāievēro noteikumi, kurus ukraiņi apzināti ignorēja. Un ja tā nav provokācija, tad jautājums - kas tad ir provokācija?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē