Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Sākas sarežģītais Nīderlandes valdības veidošanas process

Laikraksta The New York Times Nīderlandes parlamenta vēlēšanām veltītās publikācijas virsraksts "Gērts Vilderss nesasniedz mērķi, piesardzīgajiem nīderlandiešiem izkaisot savas balsis" labi raksturo vēlēšanu rezultātus.

Šobrīd Vildersa vadītā galēji labējā Brīvības partija (PVV) netiek apsvērta kā jebkādas topošās koalīcijas partnere.

Hāgā, kur atrodas valdības sēdeklis, un nīderlandiešu presē valdošā nostāja liecina, ka pašreizējais premjerministrs Marks Rite spēlēs vadošo lomu jaunās koalīcijas veidošanā.

Tomēr vēlētāju balsu izkaisīšana starp daudzām partijām nozīmē, ka Ritem var rasties grūtības koalīcijas izveidošanā.

"Domāju, ka tas prasīs kādu laiku," viņš atzina Nīderlandes radio, pirms vēl bija saskaitītas visas balsis.

"Domājams, ka gaidāma sarežģīta koalīcijas veidošana. Redzēsiet, ka partijas cita ar citu runās nedēļām ilgi," piebilda premjers.

Nākamais solis koalīcijas veidošanā paredz iecelt īpašu personu, kura parasti ir kāds visu cienīts gados vecāks valstsvīrs, kas pētīs topošās koalīcijas iespējas.

Lai arī tālākais process nav konkrēti noteikts, parasti vēlēšanās visvairāk balsis saņēmušās partijas līderis - šajā gadījumā Rite - tiek aicināts meklēt koalīcijas partnerus.

Ja viss notiek kā paredzēts, tad šī persona arī kļūst par premjerministru.

 

Tomēr valdības izveidošanas process var ieilgt. Lai izveidotu valdību, pēc 2012.gada parlamenta vēlēšanām bija nepieciešamas 54 dienas. Pēc 2010.gada parlamenta vēlēšanām tam bija vajadzīgas 127 dienas, bet 1977.gadā - pat 208 dienas.

 

Tiek ziņots, ka partiju līderiem ceturtdien paredzēta tikšanās ar parlamenta apakšpalātas priekšsēdētāju Hadidžu Aribu, tomēr tuvākajās dienās nekāds progress koalīcijas veidošanā netiek prognozēts.

Ritem, kura pārstāvētā liberāli konservatīvā Tautas partija brīvībai un demokrātijai (VVD) trešdien notikušajās vēlēšanās ieguva 33 no 150 parlamenta deputātu vietām, būs vajadzīgi vēl vismaz trīs koalīcijas partneri, lai nodrošināti vairākumam nepieciešamās 76 balsis.

Televīzijas debatēs pirms vēlēšanām viņš kategoriski izslēdza iespēju veidot valdību kopā ar Vildersu.

Kandidātu vidū ir kristīgie demokrāti (CDA) un centriskā partija D66, kas katra ieguvusi pa 19 deputātu vietām. Tomēr vairākumam ir vajadzīgas vēl piecas balsis.

Līdzšinējā koalīcijas partnere kreisi centriskā Darba partija (PvdA) ir ieguvusi deviņas vietas, tomēr kopumā vēlēšanās cietusi smagu sakāvi, jo iepriekšējās parlamenta vēlēšanās 2012.gadā tā izcīnīja 38 mandātus. Tādēļ, domājams, ka tā varētu nokļūt opozīcijā.

14 vietas izcīnījuši gan Zaļie kreisie, gan arī sociālisti (SP). Šīs partijas gan nav īpaši ticami koalīcijas partneri. Par tādiem nav uzskatāma arī Kristiešu savienība (CU) un dzīvnieku tiesību aizstāvju partija PvdD, kas katra ieguvusi pa pieciem mandātiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits