Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Sarkozī paziņo par atkārtotu kandidēšanu uz Francijas prezidenta amatu

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī trešdien televīzijas tiešraidē paziņoja, ka kandidēs uz otro pilnvaru termiņu pavasarī gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Labēji centriskais Sarkozī par kandidēšanu paziņoja privātās televīzijas kanāla TF1 vakara ziņu raidījuma laikā. "Jā. esmu kandidāts prezidenta vēlēšanās," teica Sarkozī.

"Šādu lēmumu pieņēmu, jo Francija, Eiropa un pasaule pēdējo trīs gadu laikā ir piedzīvojusi virkni līdz šim nepieredzētas krīzes, kas nozīmē, ka nekandidēšana uz jauna mandāta no Francijas pilsoņiem saņemšanu nozīmētu savu pienākumu nepildīšanu," skaidroja Sarkozī.

Sarkozī teica, ka jūtas kā "kuģa kapteinis vētras epicentrā". "Man ir ko teikt Francijas tautai, man ir ierosinājumi, ko viņiem izteikt," atzina Francijas prezidents.

Sarkozī jau vairākus mēnešus faktiski strādā priekšvēlēšanu kampaņas režīmā, regulāri piedaloties televīziju raidījumos un apmeklējot valsts reģionus, tomēr oficiāli par kandidēšanu līdz šim nebija paziņojis.

2007.gada maijā Nikolā Sarkozī stājās Francijas prezidenta amatā, nomainot Žaku Širaku, kurš bijis Francijas prezidents kopš 1995.gada. Valdošās labējās partijas "Savienība par tautas kustību" kandidāts bijušais finanšu un iekšlietu ministrs Sarkozī prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarēja Segolēnu Ruajālu no opozīcijā esošās Sociālistiskās partijas.

Jaunākās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka arī šoreiz būs nepieciešama vēlēšanu otrā kārta un pirmo reizi kopš 1988.gada par prezidentu Francijā var kļūt kreiso spēku pārstāvis. Lai gan sarūk Sociālistu partijas izvirzītā kandidāta Fransuā Olanda pārsvars pār Sarkozī, tomēr Sarkozī joprojām nevarētu uzvarēt vēlēšanu otrajā kārtā. Saskaņā ar šīm aptaujām otrajā kārtā par Olandu  balsotu 57%, bet par Sarkozī – 43% vēlētāju.  

20% balsu vēlēšanu pirmajā kārtā varētu iegūt Francijas labējās partijas "Nacionālā fronte" līdere Marina Lepēna, ar ko gan nepietiktu, lai iekļūtu vēlēšanu otrajā kārtā, tādēļ galvenā sacensība būs starp Sarkozī un Olandu.

Francijas prezidenta vēlēšanās pirmā kārta gaidāma 22.aprīlī, bet otrā kārta – 6.maijā. Francijas prezidenta amata termiņš ir pieci gadi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits