Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Serbija pieprasa Maķedonijas paskaidrojumus par telefonsarunu noklausīšanos

Serbijas Ārlietu ministrija otrdien izsauca Maķedonijas vēstnieci, lai pieprasītu paskaidrojumus, kāpēc aprīlī Skopjē notikušo vardarbīgo protestu laikā tika noklausītas Serbijas izlūkdienesta virsnieka un valdošās partijas amatpersonas telefonsarunas.

Belgradā bāzētā izmeklējošās žurnālistikas grupa KRIK ir publicējusi atšifrējumus noklausītajām telefonsarunām, kas esot notikušas starp Serbijas izlūkdienesta virsnieku, partijas amatpersonu un Maķedonijas serbu minoritātes līderi. Šie atšifrējumi liecina, ka tika pārrunāti prokrievisku interešu īstenošanas plāni.

Maķedonijas Ārlietu ministrija pagājušonedēļ bija izsaukusi Serbijas vēstnieku saistībā ar Serbijas izlūkdienesta virsnieka klātbūtni laikā, kad Skopjē notika vardarbīgs iebrukums Maķedonijas parlamentā, kura gaitā ievainoti vairāk nekā 100 cilvēku.

Maķedonijas vēstniecei otrdien tika vaicāts, kāpēc viņas valsts iestādes iztaujājušas Serbijas vēstnieku, nevis diplomātus no Rietumvalstīm, kuru pārstāvji arī bijuši parlamentā šī incidenta laikā.

Serbijas Ārlietu ministrija paziņoja par Maķedonijas vēstnieces Veras Jovanovskas teikto, ka viņa neesot zinājusi par ārvalstu izlūkdienestu darbinieku atrašanos parlamentā vardarbīgo sadursmju laikā.

Jovanovska arī sacīja, ka neesot zinājusi, kā šo ierakstīto sarunu atšifrējumi nonākuši Serbijas medijos.

Serbijas Ārlietu ministrija nenoliedza šo sarunu ierakstu autentiskumu.

KRIK, atsaucoties uz Maķedonijas izlūkdienestu, ziņoja, ka valdošās Serbijas Progresīvās partijas amatpersona Miroslavs Lazanskis, kurš ir arī pazīstams žurnālists, atradies Maķedonijā, lai īstenotu propagandu Krievijas politikas veicināšanai Balkānos.

Lazanskis, kurš pazīstams ar savu prokrievisko nostāju, ir noliedzis šīs apsūdzības un sacījis, ka bijis komandējumā sava laikraksta Politika uzdevumā.

Krievija un tās Balkānu sabiedrotā Serbija ir paudušas atbalstu bijušā Maķedonijas premjera Nikolas Gruevska konservatīvajai partijai VMRO-DPMNE ("Iekšējā Maķedonijas Revolucionārā organizācija - Demokrātiskā partija par Maķedonijas nacionālo vienotību"). Decembrī notikušās parlamenta vēlēšanās šī partija uzvarēja ar nelielu balsu pārsvaru, bet nespēja atjaunot koalīciju ar etnisko albāņu partijām un neieguva parlamentāro vairākumu.

Maķedonijas prezidents Ģorge Ivanovs maijā uzticēja valdības veidošanu sociāldemokrātiem (SDSM), kas ilgus gadus atradušies opozīcijā. SDSM līderis Zorans Zaevs, kurš ar etnisko albāņu partiju atbalstu nodrošinājis parlamentāro vairākumu, solot piešķirt albāņu valodai oficiālas valsts valodas statusu, otrdien paziņoja jaunās valdības sastāvu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits