Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Sīrieši no Grieķijas vēl netiek spiesti atgriezties Turcijā

Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) un Turcijas vienošanos par nelegālās imigrācijas plūsmas samazināšanu no Grieķijas uz Turciju piespiedu kārtā vēl nav nosūtīts atpakaļ neviens imigrants, trešdien paziņojusi Eiropas Komisija (EK).

Saskaņā ar Briseles un Ankaras martā panākto vienošanos Grieķija var nosūtīt atpakaļ uz Turciju visus nelegālos imigrantus, kas, sākot ar 20.martu, ierodas tai piederošajās salās, šķērsojot Egejas jūru. Vienošanās arī paredz, ka ES uzņems vienu Sīrijas bēgli no Turcijas teritorijas apmaiņā pret katru sīrieti, kuru Ankara uzņems atpakaļ no Grieķijas.

Tomēr viss process ir aizkavējies, jo imigrantiem Grieķijā ir tiesības pieteikties uz patvērumu un pārsūdzēt jebkuru negatīvu lēmumu, pirms viņi tiek nosūtīti atpakaļ uz Turciju.

Līdz šīs nedēļas sākumam Turcijā bija atgriezušies tikai 578 cilvēki, tostarp 53 sīrieši, kuri izvēlējās nepieprasīt patvērumu Grieķijā, bet brīvprātīgi doties atpakaļ uz Turciju, liecina EK publiskotā informācija.

Minēto cilvēku vidū ir arī tā dēvētie ekonomiskie migranti, kuriem nav tiesību uz patvērumu ES, un citi imigranti, kuru lūgumi pēc patvēruma ir noraidīti.

Aptuveni 1000 no 3000 sīriešu, kas spēruši kāju uz Grieķijas zemes, ir saņēmuši atteikumu piešķirt patvērumu, bet ir šo lēmumu apstrīdējuši, atklāja EK preses pārstāve.

Tomēr, neskatoties uz lēno progresu, EK uzskata vienošanos ar Turciju par izdevušos, norādot, ka to apliecina arī fakts, ka imigranti vairs tik lielos daudzumos nemēģina šķērsot Egejas jūru un neiet bojā jūrā.

Kas attiecas uz ES solījumu uzņemt vienu Sīrijas bēgli no Turcijas teritorijas apmaiņā pret katru sīrieti, kuru Ankara uzņems atpakaļ no Grieķijas, ES šādā ceļā ieradušies 1614 imigranti.

ES trešdien arī paziņoja, ka cer līdz nākamā gada beigām izvest no Grieķijas uz citām bloka valstīm 30 000 patvēruma meklētāju, tomēr izskatās, ka tai neizdosies izpildīt savu ieceri par 160 000 patvēruma meklētāju sadalīšanu pa ES valstīm.

EK uzsvēra, ka panākts ievērojams progress, lai gan līdz šim no Grieķijas un Itālijas uz citām ES valstīm pārvietots tikai 5651 patvēruma meklētājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievi mēģinājuši uzbrukt Harkivas apgabalā

Krievi piektdien mēģinājuši veikt sauszemes uzbrukumu pāri robežai Harkivas apgabalā, un kaujas tur turpinās, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits