Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Skripaļs Lielbritānijā nonāca 2010. gadā spiegu apmaiņas rezultātā

Skripaļs sākotnēji neesot ticējis, ka Kremlis vēlas viņa nāvi

Bijušais Krievijas dubultaģents Sergejs Skripaļs, kuru līdz ar viņa meitu Jūliju šogad saindēja ar padomju laikos militāristu vajadzībām izstrādātu nervu indi Novičok, vēl pērn bijis skeptisks par to, ka Kremlis uzskata viņu par mērķi, kaut viņš nodevis slepenu informāciju britu izlūkdienestam MI6, secināts nupat publiskotā grāmatā Skripaļa faili, kuras autors ir BBC žurnālists Marks Urbans.

Grāmatas autors norāda - kad Skripaļs pamazām atlabis no smagās saindēšanās, viņam nācies tikt galā ar psiholoģiski grūtu apjausmu, proti, ka Kremlis tomēr vēlējies bijušā spiega nāvi. Grāmatā Urbans atstāsta 2017. gadā notikušas sarunas ar Skripaļu, kuru laikā secinājis, ka Skripaļs, par spīti darbam britu izlūkdienestu labā, aizvien paudis Krievijai labvēlīgus uzskatus, kā arī dzīvojis Krievijas informatīvajā telpā - skatījies Kremļa kontrolētos medijus un "daudzos jautājumos ieņēmis Kremļa pozīciju".

Skripaļs arī atbalstījis 2014. gadā notikušo Krimas aneksiju, ukraiņos nodēvējot par "aitām, kurām nepieciešams labs gans", kā arī atteicies pieņemt faktu, ka Krievijas karavīri slepus iegājuši Ukrainas teritorijā, argumentējot, ka tādā gadījumā Krievijas bruņotie spēki ļoti ātri sasniegtu arī Kijevu, raksta Urbans.

Grāmatā izklāstīts, kā Skripaļs 1996. gadā, kad vēl bijis Krievijas izlūkdienesta - Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) - uzdevumā Madridē, savervēts un par trim tūkstošiem dolāru nodevis informāciju par izlūkdienesta komandstruktūru britu spiegiem no MI6. Kontakti ar MI6 esot turpinājušies arī pēc tam, kad Skripaļs atgriezies Maskavā. Aci pret aci ar britu spiegiem viņš vairs netikās, taču piefiksējis sensitīvu informāciju ar neredzamo tinti grāmatā, kuru MI6 aģentam Madridē nodevusi viņa sieva Ludmila. Skripaļu arestēja 2004. gadā.



 

Urbans apstiprina arī informāciju, kā Skripaļs sniedzis informāciju arī vēlāk - pēc 2010. gada -, kad viņš spiegu apmaiņas rezultātā nonācis Lielbritānijā. Skripaļs 2011. gadā pabijis ASV, gadu vēlāk Čehijā un Igaunijā, bet pērn nedēļu pavadījis Šveicē, kur ticies arī ar šīs valsts izlūkdienesta pārstāvjiem.

Tomēr grāmatā norādīts, ka šīs vizītes aizvien neizskaidrojot, kāpēc Krievijas aģenti viņu mēģinājuši noindēt ar Novičok.

2017. gadā grāmatas autors ticies ar Skripaļu Solsberi mājā, kuru bijušajam dubultaģentam sarūpējis tieši britu izlūkdienests.  Urbans raksta, ka Skripaļs neesot vēlējies, lai tiktu citēts tiešā veidā tāpēc, lai viņa Krievijā dzīvojošās atvases - meita Jūlija un dēls Aleksandrs - varētu tēvu brīvi apmeklēt Lielbritānijā. Tomēr Skripaļs neesot uzskatījis, ka pats būtu apdraudēts un ka Kremlis vēlas viņa nāvi.

Jau ziņots, ka Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija Skripaļa tika saindēti ar ārkārtīgi bīstamo Novičok šā gada martā Solsberi, Lielbritānijā. Šobrīd pieejamā informācija liecina, ka uzbrukumu veikuši GRU aģenti.

Top komentāri

reptilis
r
Tipisks piemērs ,kā Diena izplata Kremļa propagandu....skumji, biedri žurnālisti...skumji. Vai nu aiz stulbuma...,vai nu vienaldzības(ka tik pārpublicēt)....,vai Dienā ir ne tikai neoliberāļu propagandists Ķezberis ,bet pat Kremļa propagandisti.... Piemērs ,kā tiek izplatīta Kremļa propaganda - kādā rietumu portālā vai avīzē tiek nopublicēta ziņa....pēc tam to pārpublicē Krievijā ar nosaukumu - redz ko rietumos raksta! Un tad to nopublicē Diena:)))) Vai Dienas žurnālistiem pats Skripaļs to stāstīja ....vai grāmatas autors ir ticies ar Skripaļu?? ...vai ir kādi ieraksti? Iesaku noskatīties -https://www.youtube.com/watch?v=MyWQGeBurjs
TrollisJT
T
Pievērsiet uzmanību faktam, ka Rietumos dzīvo daudzi labi zināmi krievu un padomju pārbēdzēji (nodevēji), bet neviens viņus tur neaiztiek.
Irlielāmērāticams
I
ka šis sāk aizvien vairāk atgādināt tizlu ziepju operu. Virsniekam... pastrādāt smagāko iespējamo - nodevību un uzskatīt, nekas nav noticis...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits