Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Slovākijas tiesa attaisno žurnālista Kucjaka slepkavības pasūtītāju

Slovākijas tiesa ceturtdien attaisnojusi par pētnieciskā žurnālista Jana Kucjaka slepkavības pasūtīšanu aizdomās turēto uzņēmēju Marjanu Kočneru, kā arī vienu no viņa līdzapsūdzētajiem.

Tikmēr otram Kočnera līdzapsūdzētajam, bijušajam policistam Tomašam Sabo, par līdzdalību Kucjaka un viņa līgavas Martinas Kušnirovas slepkavībā tika piespriests 25 gadu ilgs cietumsods.

Kucjaks un Kušnirovas tika nošauti savā mājā Veļka Mačā 2018.gada 21.februārī.

Kā ziņots, aprīlī tika notiesāts slepkavības tiešais izpildītājs, bijušais karavīrs Miroslavs Marčeks, kam tika piespriests 23 gadus ilgs cietumsods.

Savukārt piektais apsūdzētais šajā lietā, Zoltāns Andruško, panāca vienošanos ar prokuratūru par samazinātu sodu apmaiņā pret sadarbību. Pagājušā gada decembrī viņam tika piespriesti 15 gadi cietumā.

Saskaņā ar prokuratūras izvirzīto apsūdzību multimiljonārs Kočners žurnālistam pēc tam, kad tas publicējis rakstu par viņa biznesa darījumiem, bija draudējis. Vēlāk Kočners esot samaksājis Marčekam 70 000 eiro par žurnālista slepkavību.

"Noziegums tika pastrādāts, taču nav pierādīts, ka slepkavību pasūtīja Marjans Kočners un Alena Žužova," norādīja tiesnese Ružena Sabova.

Tomēr viņa atzina par vainīgu Sabo, kurš slepkavu savā automobilī bija nogādājis nozieguma vietā. Viņam nāksies izmaksāt arī 70 000 eiro lielu kompensāciju katrai no upuru ģimenēm.

Arī Kočneram un Žužovai prokuratūra bija pieprasījusi 25 gadu cietumsodu. Saskaņā ar prokuratūras versiju Žužova pēc Kočnera pavēles pierunājusi Andruško nolīgt slepkavu Marčeku, tomēr tiesa atzina, ka tas neesot pierādīts.

Kočneram vienīgi tika piespriesta 5000 eiro liela sodanauda par nelikumīgu ieroču glabāšanu, jo viņa mājās tika atrastas 60 patronas.

Kucjaks pētīja itāļu mafijas darbību Slovākijā un tās sakarus ar Slovākijas vadošajiem politiķiem, kā arī krāpšanu, kurā iesaistīti uzņēmēji, kam ir sakari ar politisko eliti.

Kucjaka raksts, kas tika publicēts jau pēc viņa nāves un atspoguļoja saistību starp itāļu mafiju un Slovākijas valdības darbiniekiem, izraisīja valstī masu protestus pret korupciju un Eiropas Savienības (ES) līdzekļu ļaunprātīgu izmantošanu. Tik plašas demonstrācijas valsts nebija pieredzējusi kopš komunisma krišanas, un to rezultātā no amata bija spiests atkāpties ilggadējais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico.

Ceturtdienas spriedumu vēl iespējams pārsūdzēt, un prokurors neilgi pēc tā pasludināšanas jau paziņojis, ka iesniedzis Augstākajā tiesā apelāciju.

Kucjaka tēvs Jozefs pēc sprieduma pasludināšanas atzinis, ka tas viņu esot "paralizējis". Viņš tomēr pauda cerību, ka "taisnīgums galu galā uzvarēs".

"Viņi ir vainīgi, esmu par to pārliecināta. Mēs turpināsim cīnīties," žurnālistiem, atstājot tiesas zāli, savukārt uzsvēra raudošā Kušnirovas māte Zlatica.

Arī prezidente Zuzana Čaputova, kas amatā tika ievēlēta uz protestu viļņa pēc Kucjaka slepkavības, paziņojusi, ka ir "šokā" par spriedumu.

Savukārt Eiropas Padomes cilvēktiesību komisāre Dunja Mijatoviča tviterī norādījusi, ka spriedums apliecina nepieciešamību pielikt vēl lielākas pūles, lai "nodrošinātu taisnīgumu un novērstu nesodāmību".

Arī Vīnē bāzētais Starptautiskais Preses institūts Kočnera attaisnošanu nosaucis par "milzu triecienu taisnīgumam un cīņai pret nesodāmību".

Savukārt slovāku politikas eksperts Jurajs Marusjaks sarunā ar aģentūru AFP atzinis, ka šis spriedums "satricinās Slovākijas pilsoņu ticību demokrātijai un taisnīguma pastāvēšanai".

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits