Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Spānijas karalis aicina valdību atjaunot Katalonijā "konstitucionālo kārtību"

Spānijas karalis Felipe VI otrdien paziņojis, ka katalāņu separātistu līderi esot izgājuši "ārpus likuma varas", un aicinājis valsti atjaunot "konstitucionālo kārtību".

Karalis atzina, ka pēc svētdien notikušā Katalonijas neatkarības referenduma, kas tika sarīkots, nepakļaujoties Madrides aizliegumam, Spānija nonākusi galēji smagā situācijā.

Felipe VI norādīja, ka Katalonijas reģionālā valdība "mēģina sagraut Spānijas vienotību" un radījusi apdraudējumu gan paša reģiona, gan visas valsts ekonomikai.

Tomēr viņš uzsvēra, ka Madride referenduma rezultātus neatzīs.

Top komentāri

secinājumi
s
2006.gadā kataloņi un spāņi bija vienojušies par jaunajiem Katalonijas Statūtiem, kas paredzēja, ka kataloņi ir nācija. Tātad Spānijas valsti veidoja divas nācijas: kataloņu nācija un spāņu nācija, līdzīgi kā Beļģijā ir valoņi un flāmi. Rahojs ir panācis, lai šo Statūtu būtiskākā daļa tiktu atcelta. Tas bija milzīgs aizvainojums kataloņiem, un neatkarības atbalstītāju skaits uzreiz ir pieaudzis no 13% līdz 40%. 2015.gada Katalonijas parlamenta vēlēšanās 48% kataloņu balsoja par neatkarības partijām, 39% par neatkarības pretiniekiem un 9% par partiju, kas atbalsta referenduma rīkošanu, nesniedzot atklātu atbalstu neatkarībai. Pēc svētdienas vardarbības, ko sarīkojusi spāņu policija, var tikai minēt kataloņu uzskatu izmaiņas. Katrā ziņā ir skaidrs, ka Beļģijas variants vairs nav iespējams.
ļuļa
ļ
kā karaliskajai ģimenei sokas ar korupcijas un nodokļu nemaksāšanas skandāla notušināšanu?
jā...
j
Ja karalim būtu pauti, viņš uzdrošinātos atzīt, ka kataloņi grib savu valsti un aicinātu atzīt Katalonijas neatkarību un uzsākt sarunas. Karalis varēja pieprasīt arī Spānijas premjerministra demisiju par vardarbību referenduma laikā. Viss uzreiz atrisinātos. Citu valstu vadītāji sekotu karaļa piemēram un arī atzītu Katalonijas neatkarību. Viss varēja atrisināties ātri un mierīgi. Bet... Bet karalim nav pautu...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla pauž vilšanos par Baidena brīdinājumiem

Izraēlas vēstnieks ANO ceturtdien paudis vilšanos par ASV prezidenta Džo Baidena draudiem pārtraukt noteiktas ieroču piegādes Izraēlai, ja tā uzbruks Rafahas pilsētai Gazas joslas dienvidos.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits