Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Spānijas policija veic kratīšanu Katalonijas valdības ēkās; aizturētas augstas amatpersonas

Spānijas policija trešdien Barselonā ieradusies vairākās Katalonijas valdības ēkās, lai veiktu kratīšanu, vēsta BBC.

Katalonija 1. oktobrī paredzējusi rīkot referendumu par atdalīšanos no Spānijas, lai gan Spānijas tiesa vairākās instancēs to jau pasludinājusi par pretlikumīgu un pret to iestājusies ar Spānijas centrālā valdība.

Kratīšana notiek saistībā ar prokuratūras prasību konfiscēt referenduma sarīkošanai nepieciešamos materiālus - balsošanas urnas, biļetenus un plakātus. Vietējie mediji vēsta, ka kratīšana notikusi Katalonijas Ekonomikas, Iekšlietu, Ārlietu, Labklājības, Telekomunikāciju un Nodokļu departamentos. Aizturēti vismaz 14 cilvēki, ieskaitot ekonomikas valsts ministru Džuzepi Mariju Žuvē.

Katalonijas līderi noraidījuši tiesas spriedumu apturēt referenduma plānu un aicinājuši cilvēkus uz miermīlīgu pretošanos Katalonijas institūciju ēku aizsardzībai.

"Tas brīdis ir pienācis - mierīgi pretosimies, pulcēsimies un aizstāvēsim mūsu iestādes," paudis Katalonijas Nacionālās asamblejas vadītājs Žordi Sančess.

Vienlaikus prokuratūra uzaicinājusi uz nopratināšanu vairākus desmitus pašvaldību vadītāju, kuri solījuši atbalstīt 1. oktobrī gaidāmā referenduma īstenošanu.

Vasarā veiktās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka atbalsts Katalonijas neatkarībai no Spānijas ir neviennozīmīgs - 41,1% respondentu to atbalstījuši, bet 49,4% iebilduši. Kopumā Katalonijā dzīvo ap 7,5 miljoniem cilvēku.

 

Top komentāri

Catalunya
C
Starp citu visās Katalonijas skolās mācības notiek tikai kataloņu valodā. Katalonijā nav spāņu skolu. Spāņu valodu māca tikai 3 stundas nedēļā, kā svešvalodu.
parlaments
p
Spānijas parlamentā iet karsti. Spānijas premjerministram deputāti adresē šādus vārdus: "Novāc savas netīrās rokas no Katalonijas iestādēm!", "Kataloņu tautas gribu nav iespējams apstādināt!", "Un tagad mēs aizejam, lai atbalstītu mūsu draugus!" Kataloņu deputāti ir pametuši Spānijas parlamentu. Varbūt uz visiem laikiem, lai turpmāk strādātu neatkarīgās Katalonijas Republikas parlamentā.
Catalunya
C
"aptaujas liecina, ka atbalsts Katalonijas neatkarībai no Spānijas ir neviennozīmīgs - 41,1% respondentu to atbalstījuši, bet 49,4% iebilduši." "Diena" ir aizmirsusi pieminēt, ka šajā aptaujā bija vēl viens jautājums - vai kataloņi atbalsta referenduma rīkošanu? Atbalsts referendumam bija 70%. Pat lielākā daļa no tiem, kas neatbalsta neatkarību, tomēr atbalsta pašu referendumu, lai demokrātiskā veidā varētu noskaidrot tautas gribu. Ja Spānija būtu piekritusi referendumam, tad vairākums droši vien izvēlētos palikt Spānijā. Savukārt agresīvā Spānijas rīcība var mainīt kataloņu uzskatus. (2006.gadā neatkarību atbalstīja tikai 15%, bet kad Spānija atteica Katalonijai nācijas statusu, atbalstītāju skaits uzreiz ir pieaudzis līdz 40%.) 2015.gada vēlēšanās 48% kataloņu balsoja par partijām, kas solīja neatkarību, 39% par partijām, kas bija pret neatkarību, un 9% par partiju, kas bija neitrāla (labvēlīga referendumam, lai kāds būtu tā rezultāts).
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits