Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Stērdžena pauž satraukumu par Spānijas vēršanos pret Katalonijas valdību

Skotijas premjerministre Nikola Stērdžena ceturtdien paudusi satraukumu par Spānijas varasiestāžu vēršanos pret Katalonijas reģionālo valdību, norādot, ka respekts pret pašnoteikšanās tiesībām ir izrādāms jebkur.

"Protams, Spānijai ir visas leģitīmās tiesības iebilst pret Katalonijas neatkarību, taču, manuprāt, jebkurā valstī satraukumu rada tiesību atņemšana tautai demokrātiski paust savu gribu," uzrunājot Skotijas parlamenta deputātus, norādīja Stērdžena.

Kā ziņots, Spānijas policija trešdien veica kratīšanu vairākās Katalonijas valdības ēkās, kā arī aizturēja 14 kataloņu amatpersonas saistībā ar 1.oktobrī paredzētā neatkarības referenduma organizēšanu.

"Pašnoteikšanās tiesības ir svarīgs starptautisks princips, un es ļoti ceru, ka tas tiks ievērots gan Katalonijā, gan citviet," piebilda skotu nacionālistu līdere.

Viņa aicināja Spānijas un Katalonijas valdības uz dialogu, lai rastu situācijas risinājumu.

"Tas būtu labāk nekā ainas, kurās policisti konfiscē balsošanas biļetenus un ielaužas laikrakstu redakcijās," uzsvēra Stērdžena, kuras vadītā Skotu Nacionālā partija (SNP) arī iestājas par Skotijas atdalīšanos no Lielbritānijas.

2014.gadā SNP izdevās panākt neatkarības referenduma sarīkošanu, taču tajā 55% vēlētāju nobalsoja par Lielbritānijas vienotības saglabāšanu, kamēr atdalīšanos no Apvienotās Karalistes atbalstīja tikai 45%.

Pēc tam, kad briti pagājušajā gadā nobalsoja par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), Stērdžena paziņoja par jauna neatkarības referenduma rīkošanas iespēju, taču kopš tā laika viņa pagaidām atkāpusies no šīs idejas.

Top komentāri

Catalunya
C
Jautājums nav par Katalonijas neatkarību, jautājums ir par varu Spānijā - kurš kuru piečakarēs - spāņu labējie spāņu kreisos vai spāņu kreisie spāņu labējos. Tas, ka Katalonija drīz būs neatkarīga, ir skaidrs. Bet ir divi varianti, kas notiks pašā Spānijā. Pirmais: tikuši vaļā no Katalonijas, labējie iegūs stabilu vairākumu Spānijā, un vēl notēlos, cik varonīgi viņi ir cīnījušies ar separātistiem. Otrais: spāņu kreisie apsūdzēs labējos visās nelaimēs, gan cilvēktiesību pārkāpumos (ierobežota vārda brīvība, demokrātija, izmantots spēks), gan Katalonijas pazaudēšanā, un panāks, ka spāņi uzskatīs Rahoja partiju par marginālu, varbūt pat notiesās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits