Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Stingrāki ierobežojumi Lielbritānijā un Vācijā

Nespējot samazināt ar Covid-19 saslimušo skaita pieaugumu, kas radījis lielākās problēmas slimnīcās kopš koronavīrusa pandēmijas sākuma, Lielbritānija un Vācija šonedēļ izsludinājušas līdzšinējo ierobežojuma termiņa pagarinājumu un jaunu vēl stingrāku ierobežojumu noteikšanu.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons paziņojis, ka tuvākās nedēļas straujo augošā inficēšanās gadījumu un Covid-19 slimnieku skaita ziņā būs līdz šim smagākās, vēsta BBC. Vienlaikus viņš paudis pārliecību, ka valstī sākas smagās cīņas pret vīrusu pēdējā fāze, un izteicis cerību, ka līdz februāra vidum būs izdevies vismaz ar vienu vakcīnas devu vakcinēt pansionātu iemītniekus un darbiniekus, par 70 gadiem vecākus cilvēkus, mediķus, sociālās aprūpes darbiniekus, kā arī cilvēkus ar veselības problēmām.

Arī Vācijas valdības pārstāvji brīdinājuši, ka lielais Covid-19 slimnieku skaits intensīvajā aprūpē ir pārslogojis daudzu slimnīcu darbu, vēsta TheLocal.de.


Jāuzturas mājās

Lai gan Anglijā noteiktie ierobežojumi oficiāli stājas spēkā no šodienas, Džonsons uzrunā pirmdienas vakarā aicināja visus iedzīvotājus tos sākt ievērot nekavējoties. Jaunais karantīnas režīms nosaka, ka cilvēki nedrīkst pamest mājokļus. Vienīgie izņēmumi ir nepieciešamība saņemt medicīnisko palīdzību, pārtikas iepirkšana, nodarbošanās ar fiziskām aktivitātēm vienreiz dienā un došanās uz darbu, ja nav iespējama strādāšana attālināti no mājām. 

Visas skolas un koledžas līdz februāra vidum strādās attālināto mācību režīmā. Klātienē darbosies tikai silītes un bērnudārzi. Skolās gada noslēguma eksāmeni ierastajā kārtībā nenotiks. Universitāšu studenti neatgriezīsies studentu pilsētiņās, un viņu apmācība notiks attālināti.

Restorāni varēs turpināt piedāvāt ēdienu piegādāšanu, taču būs aizliegta alkohola pārdošana līdznešanai.

Tiks slēgti golfa laukumi, āra tenisa korti un spēka vingrināšanās vietas. Taču būs atļauts apmeklēt bērnu rotaļlaukumus. Amatieru komandu sporta pasākumi nav atļauti, taču turpināsies profesionālā sporta līgu, kā, piemēram, futbola premjerlīga, spēles.

Arī Skotija pirmdien izsludināja karantīnas režīmu no otrdienas, kas būs spēkā vismaz līdz janvāra beigām. Mācības skolās notiks attālināti. Dievkalpojumu vietas slēgtas klātienes apmeklētājiem. Ārpus mājokļa cilvēkiem ļauts satikt tikai vienu personu no vienas citas mājsaimniecības.

Velsā vismaz līdz 18. janvārim mācības skolās notiks tikai attālināti. Pagarināts arī attālināto mācību periods Ziemeļīrijā, kur karantīnas ierobežojumu režīms ir spēkā kopš 26. decembra.


Pagarina ierobežojumus

Vācijas kanclere Angela Merkele otrdien ar federālo zemju premjerministriem vienojās pagarināt līdzšinējos ierobežojumus līdz janvāra beigām. Intensīvas konsultācijas par to notika jau kopš pagājušās nedēļas. Pirmdien no 16 Vācijas federālajām zemēm tikai divas neatbalstīja ierobežojumu pagarināšanu līdz 31. janvārim, tā vietā piedāvājot divu nedēļu pagarinājumu, vēstīja Deutsche Welle. Galvenās diskusijas starp federālo zemju pārstāvjiem sarunās bija arī par to, vai bērnudārziem un skolām jābūt slēgtām klātienes apmeklējumam. Savukārt Tīringenes premjerministrs Bodo Ramelovs pauda viedokli, ka vēlētos noteikt stingrākus ceļošanas ierobežojumus, kas paredzētu, ka cilvēki nedrīkst doties tālāk par 15 kilometriem no sava mājokļa, vēstīja DPA.

Vācijā noteiktie ierobežojumi nosaka, ka ir slēgta lielākā daļa veikalu, kultūras un izklaides iestādes. Ēdienus un dzērienus restorānos, bāros un kafejnīcās ļauts iegādāties tikai līdznešanai. Karantīnas režīms noteikts Covid-19 visvairāk skartajās Saksijā un Bavārijā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits