Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Stoltenbergs brīdina par reālu bruņota konflikta risku Eiropā

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs piektdien brīdinājis, ka Eiropā ka pastāv "reāls jauna bruņota konflikta risks".

"Eiropā pastāv reāls jauna bruņota konflikta risks. Krievijas karavīru skaits [pie Ukrainas robežām] pieaug, un laika, lai sagatavotos briesmām, kļūst arvien mazāk," kopā ar Rumānijas prezidentu Klausu Johannisu apmeklējot Mihaila Kogelničjana militāro bāzi Melnās jūras piekrastē, izteicies Stoltenbergs.

"Tajā pašā laikā mums nav nekādas skaidrības, un tāpēc mēs turpinām uzrunāt Krieviju, lai aicinātu viņus uz deeskalāciju un iesaistīšanos labā ticībā politiskā dialogā ar NATO un NATO sabiedrotajiem," piebildis alianses ģenerālsekretārs.

Šobrīd Krievija ir sakoncentrējusi pie Ukrainas robežām vairāk nekā 100 000 vīru lielu karaspēka kontingentu, raisot bažas par jaunu iebrukumu kaimiņvalstī.

Decembrī Maskava izvirzīja Rietumiem ultimātu, pieprasot apturēt tālāku NATO paplašināšanos uz austrumiem, kā arī alianses infrastruktūras demontāžu tā dēvētajās jaunajās dalībvalstīs, atjaunojot stāvokli, kāds pastāvēja uz 1997.gada 27.maiju, tas ir, pirms pirmās NATO paplašināšanās.

Cita starpā Maskava pieprasījusi NATO aizvākt "savas pekelītes" arī no Rumānijas.

Putins piedraudējis, ka gadījumā, ja Maskava nesaņems viņa pieprasītās "drošības garantijas", viņam nāksies īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

Taču ASV un citas NATO dalībvalstis paziņojušas, ka šīs prasības ir nepieņemas un nav pat apspriežamas, taču izrādījušas gatavību runāt par ieroču kontroli, raķešu izvietošanu un par pasākumiem savstarpējās uzticības stiprināšanai.

Tomēr, neskatoties uz Maskava atkārtotajiem apgalvojumiem, ka tā neplānojot uzbrukumu kaimiņvalstij, un uz Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska aicinājumiem nesēt "paniku", pēdējā laikā pieaugušas bažas, ka karš ir neizbēgams.

Reaģējot uz Krievijas radītajiem draudiem, ASV prezidents Džo Baidens pagājušajā nedēļā pieņēma lēmumu par papildu karavīru nosūtīšanu uz Austrumeiropu.

Tostarp uz Rumāniju tika nosūtīts 1000 ASV militārpersonu. Arī Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņojis, ka Parīze ir gatava nosūtīt uz Rumāniju vairākus simtus karavīru.

Rumānijā, kas kopš 2004.gada ir NATO dalībvalsts, jau iepriekš bija dislocēti 900 amerikāņu, 250 poļu un 140 itāļu karavīri.

pari

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits