Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Teju simts smagi slimi bērni Baltkrievijas bērnunamos dzīvo uz bada robežas

Teju simts bērnu un jauniešu Baltkrievijas bērnunamos faktiski mirst badā, vēsta The Guardian. Pēc informācijas nonākšanas atklātībā, par ko parūpējās žurnāls Imena, publicējot fotostāstu, uzsākta kriminālizmeklēšana, lai noskaidrotu, kāpēc šāda situācija radusies.

Pēc prokuroru, bērnunamu amatpersonu un ārstu sniegtās informācijas secināts, ka vairākos bērnunamos ir sastopamas jauniešu un bērnu grupiņas, kas acīmredzami gadiem nav saņēmušas pilnvērtīgu uzturu. Daži no pusaudžiem svēruši vien 15 kilogramu. Žurnāls Imena vēstījis, ka kāda 20 gadus veca meitene svērusi 11,5 kilogramus.

Kamēr notiek izmeklēšana, kuras procesā jau atstādināti vairāku bērnunamu direktori, bērnunamu amatpersonas norādījušas, ka situācija neesot radusies sliktas barošanas, bet bērnu psiholoģisko problēmu dēļ.

"Šie bērni nekad nav staigājuši. Viņi pastāvīgi atrodas gultā, viņiem nav muskuļu. Viņu kājas ir kā zobu bakstāmie, kas apvilkti ar ādu," klāsta Červeņas bērnunama direktore Ella Borisova un piebilst, ka "bez speciāli pielāgotas diētas viņi nekad arī nepiecelsies kājās." Bērnunama direktore norāda, ka iestādei vissvarīgākais ir gādāt, lai aprūpējamais būtu tīrs, sauss, paēdis (šeit tiek runāts par parasto uzturu, nevis šādā stāvoklī nonākušam cilvēkam nepieciešamu enterālo barošanu, lai nodrošinātu nepieciešamo uzturvielu uzņemšanu)."

Cita bērnunama vadītāja Marina Fedorenčika savukārt norādījusi, ka bērni tieši tāpēc - acīmredzamu veselības problēmu dēļ - arī pamesti un nonākuši bērnunamos: "Šie bērni pie mums atvesti, lai te pavadītu savu atlikušo dzīvi. Lielākā daļa no viņiem tika nodoti adopcijai uzreiz pēc dzimšanas. Visiem no viņiem jau tad bija garīgas slimības kombinācijā ar bērnu cerebrālo trieku."

Tas raisījis sašutumu sabiedrībā. Kāds žurnāla lasītājs salīdzinājis fotogrāfijās redzēto ar koncentrācijas nometnēm, cits norādījis: "Kā tas iespējams, ka Eiropā 21.gadsimtā nav pieejams slimiem bērniem atbilstošs uzturs?"

Atsevišķos gadījumos, kad bērniem tomēr bija iespējams nodrošināt enterālo barošanu, viņu stāvoklis uzlabojās, taču šāda uztura nodrošināšanu un finansēšanu kavē birokrātija un slimnīcu neieinteresētība veikt rūpīgus izmeklējumus. Proti, lai saņemtu finansējumu speciālajam uzturam, pediatram jānosaka diagnoze un jānozīmē atbilstoša ārstēšana, taču, kā vēsta Imena, slimnīcās "bērniem bez nākotnes" netiekot pievērsta uzmanība.

Prokuratūra paziņojumā norādīja, ka "tad, ja būtu veiktas regulāras bērnu pārbaudes, acumirklī būtu konstatēts, ka bērnu veselības stāvoklis nav normāls." Šobrīd no amata atstādināti divi bērnunamu direktori, bet vēl viens saņēmis rājienu. 

Top komentāri

rekur
r
Rakstā runa ir nevis par bērnu namu, bet par pansionātu smagi garīgi atpalikušajiem bērniem, kuri nav spējīgi paši sevi apkopt. Tas ko žargonā sauc par "dārzeni". Tādā pansionātā viņi pavada visu mūžu. Latvijā tāds pansionāts ir Allažos. Par tādām vietām parasti nemēdz rakstīt. Ja uzrakstītu, arī mūs visus, pārņemtu šausmas un sašutums. Dailes teātrī nesen par šo tēmu bija skandalioza luga Mana māsa (?).
Nu jā!
N
Man viena pazīstama baltkrievene, allaž no ciemiem pie radiem atgriežoties, nebeidz jūsmot par Leiprutiju Baltkrievijā, ka tur ir piena upes ķīseļa krastos un ka kūkas kokos aug. Un, ka tur ir otjec-bog, kas bezmaz KATRU baltkrievu apmīļo, un bezmaz klēpī auklē. Kad mēģinu aizrādīt, ka šī paradīze NEVIENAM nav liegta, un ka jebkurš var pamest šausmu zemi Latvijā (par ko baltkrievene ir 100% pārliecināta, viņa paliek dusmīga, un vairs sarunu neturpina, lai nākamo reizi atkal sāktu to no jauna.
Ak, vai...
A
Dažreiz man ir rodas iespaids, ka senajā Spartā ir bijuši humānāki tikumi un tradīcijas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits