Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Tēvoča Sema smagais maks NATO budžetā - arī pašas Vašingtonas interesēs

ASV prezidents Donalds Tramps regulāri atgādina, cik liels ir Savienoto Valstu ieguldījums kopējā NATO budžetā un aizsardzības spējās, un to kārtējo reizi izdarīja dienu pirms alianses samita, tvītojot, ka "NATO valstīm jāmaksā vairāk, ASV jāmaksā mazāk! Ļoti negodīgi!" Nenoliedzami, Savienotās Valstis tik tiešām aizsardzībai gan absolūtos skaitļos, gan procentuāli no IKP tērē krietni vairāk par pārējām bloka valstīm, taču jāatceras, ka arī ASV ģeopolitiskās intereses ir globāla mēroga, kamēr Eiropai - vairāk reģionālas. Cik tieši ASV tērē NATO ietvaros?

ASV 2017. gadā aizsardzībai tērēja 3,6% no IKP jeb aptuveni 686 miljardus dolāru, kamēr tuvākā sekotāja ir Lielbritānija ar 2,1% no IKP un 55 miljardiem dolāru, liecina Forbes apkopotie dati. Absolūtajos skaitļos trešā lielākā tērētāja ir Francija ar teju 46 miljardiem, taču tā nesasniedz NATO noteiktos 2% no IKP. Vācija tērē vēl mazāk - 45,5 miljardus, kas ir tikai 1,2% no IKP, tāpēc Vācija kļuvusi par īpaši iecienītu Trampa "mērķi" viņa kritikā pārējām bloka dalībvalstīm. 

Vēl uz pusi mazāk par Vāciju un Franciju aizsardzībai atvēl Kanāda un Itālija, arī neviena nesasniedzot noteiktos 2%. "Zaļajā zonā" ir divas no Baltijas valstīm - Igaunija un Latvija. Latvija noteikto slieksni sasniedza 2018. gada budžetā, bet vēl 2% vai vairāk procentus no IKP aizsardzībai atvēl arī Grieķija.

Šobrīd Eiropā kopumā ir aptuveni 64,5 tūkstoši amerikāņu militārpersonu (nedaudz vairāk nekā Japānā un aptuveni divarpus reižu vairāk nekā Dienvidkorejā), kas izvietoti 17 valstīs, 42 ASV bāzes vai militārie kompleksi, kopumā teju 10 tūkstoši ēku. 

Jāatgādina gan, ka noteiktais 2% slieksnis ir drīzāk ieteicamais mērķis, bet nav juridiski saistošs noteikums, par kuru dalībvalstis panāca vienošanos Velsas samitā pēc tam, kad Krievija bija anektējusi Krimu, raksta The New York Times. Turklāt dalībvalstis apņēmās tēriņus aizsardzībai paaugstināt pakāpeniski līdz 2024. gadam, nevis uzreiz, un kopš 2014. gada tie kopumā pieauguši par 87 miljardiem dolāru, tāpēc varētu teikt, ka Trampa pārmetumi tām valstīm, kas šobrīd nav sasniegušas 2% slieksni, nāk vismaz sešus gadus par ātru. 

Komentējot Trampa bieži pausto, ka Eiropa Savienotajām Valstīm "ir parādā" par aizsardzību, domnīcas American Enterprise Institute pētnieks Gerijs Šmits atgādinājis, ka šādā retorikā bieži vien tiek "piemirsts" arī fakts, ka ASV investē Eiropas drošībā savu stratēģisko mērķu un interešu vārdā.

Bijušais ASV vēstnieks NATO Nikolass Bērnss viedokļrakstā atgādina, ka Eiropas Savienība ir Savienoto Valstu lielākais tirdzniecības partneris un lielākais investors. "ASV un Eiropas Savienības bloks ir pasaules divas lielākās ekonomikas, kas var ievirzīt globālo tirdzniecību sev izdevīgā gultnē, ja strādā kopā. Vairāk nekā četri miljoni amerikāņu ASV strādā Eiropas kapitāla kompānijās, un 45 no 50 štatiem uz Eiropas Savienību eksportē vairāk nekā uz Ķīnu," klāsta diplomāts. Bērnss arī atgādināja, ka ASV allaž varēja paļauties uz sabiedrotajiem Eiropā kampaņās pret teroristu grupējumiem Al Qaeda un Islāma valsts, kā arī miera uzturēšanas misijās, piemēram, Kosovā.

 

 

Top komentāri

Gimalajietis
G
Simptomaatiski, ka redakcijas djadjas vanjas miil lietot sovjetu runas apgriezienus.
bet
b
Ja Trampam ir sliktas attiecības ar Merkeli, kura nenodrošina 2% aizsardzības budžetu un pārdod pārāk daudz vācu preču Amerikā, un sliktas ar Makronu, kas pretojas Irānas jautājumā un pārāk bieži runā par savu Klimata līgumu, tad Trampam ir labas attiecības ar Višegradas grupas valstīm (Poliju, Ungāriju, Čehiju un Slovākiju), jo to uzskati imigrācijas jautājumos sakrīt ar Trampa uzskatiem. Ja Latvija būtu pievienojusies Višegradas grupas valstīm, tad arī Latvijai būtu labākas attiecības ar Trampu.
janka
j
trollis jt laikam skolā nav gājis un ar savu jautājumu apstiprina to ka viņš ir analfabet-neizglitotā būtne
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits