Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Tiesa atstāj spēkā Lepēna seniora izslēgšanu no Nacionālās frontes

Francijas tiesa ceturtdien atstāja spēkā lēmumu par Francijas galēji labējās Nacionālās frontes (FN) dibinātāja Žana Marī Lepēna izslēgšanu no partijas par holokaustam veltītiem pretrunīgiem izteikumiem.

Lepēns, kurš ir FN pašreizējās līderes Marinas Lepēnas tēvs, tika izslēgts no partijas pagājušajā gadā par atkārtotiem izteikumiem, ka nacistu gāzes kameras bijušas vienīgi vēstures "epizode", un kolaboracionistu Višī valdības aizstāvēšanu.

Lepēna, kura gatavojas kandidēt nākamā gada Francijas prezidenta vēlēšanās, distancējās no tēva, viņa izteikumus nodēvējot par politisku pašnāvību.

Tiesa atbalstīja Lepēna izslēgšanu, bet lēma, ka viņš var saglabāt partijas goda prezidenta titulu, kas uzliek par pienākumu partijai uzaicināt viņu uz visām partijas vadības sanāksmēm. Pretējā gadījumā FN var tikt piemērota sodanauda.

Tiesa arī lēma, ka FN jāsamaksā Lepēnam 15 000 eiro liela kompensācija par to, ka viņam gadu liegts ieņemt goda prezidenta amatu.

Lepēna advokāts tiesas spriedumu nodēvēja par uzvaru.

FN dibinātājs ir ņēmis ļaunā izslēgšanu no partijas un kritizē savas meitas politiku, tostarp neseno atteikšanos no partijas logo - zili-balti-sarkanās liesmas un abreviatūras FN.

No pēdējiem Marinas Lepēnas kampaņas plakātiem pazudušas visas atsauces gan uz Nacionālo fronti, gan pat uz viņas uzvārdu, galēji labējo līderei cenšoties distancēties no radikālāk noskaņotā partijas spārna, tostarp no sava tēva.

Tomēr abi - gan tēvs, gan meita - pauda prieku par Donalda Trampa uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās.

"Šodien Savienotās Valstis, rīt Francija. Bravo, Amerika!" tviterī paziņoja Lepēns seniors, acīmredzot pieļaujot, ka viņa meita varētu tikt ievēlēta par Francijas prezidenti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits