Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Timmermanss kandidēs uz sociālistu nomināciju EK prezidenta amatam

Eiropas Komisijas (EK) pirmais viceprezidents Franss Timmermanss trešdien paziņoja, ka kandidēs uz sociālistu nomināciju EK prezidenta amatam nākamajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām.

Nīderlandes pārstāvja Timmermansa konkurents uz nomināciju būs Slovākijas diplomāts un EK viceprezidents enerģētikas jautājumos Marošs Šefčovičs. Kandidātu izvirzīšana noslēgsies 18.oktobrī, bet sociālistu grupa vadošo kandidātu grasās izraudzīties decembrī.

Atbilstoši vadošo kandidātu sistēmai Eiropas partijām ir jāizraugās savi vēlamie kandidāti EK prezidenta amatam, ko šobrīd ieņem Žans Klods Junkers.

Spēcīgākās partijas kandidātam ir labas izredzes tikt ievēlētam, kaut arī par galīgo kandidātu būs jāvienojas dalībvalstīm.

Sistēma tika ieviesta, lai vēlēšanas padarītu caurskatāmākas un palielinātu vēlētāju līdzdalību.

EP lielākās frakcijas centriski labējās Eiropas Tautas partijas kandidāti uz EK prezidenta nomināciju ir eiroparlamentārietis Manfrēds Vēbers un bijušais Somijas premjerministrs Aleksandrs Stubs.

Daudzi prognozē, ka laikā, kad ES jārisina tādi akūti jautājumi kā migrācija, ekonomiskie izaicinājumi un "Breksits", 2019.gada maija EP vēlēšanās labas sekmes gūs populistu un eiroskeptiķu partijas.

Pirms pievienošanās EK 2014.gadā Timmermanss bija Nīderlandes ārlietu ministrs.

Briselē viņš iemantojis reputāciju kā likuma varas principu aizstāvis, it īpaši strīdā ar Polijas valdību pirms trim gadiem ieviesto tieslietu reformu lietā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits