Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Traģiskā dabas katastrofa Itālijā rada dusmas par nelikumīgo celtniecību

Glābēji vakar turpināja meklēt iespējamos izdzīvojušos lietusgāžu un vētru izraisītajos zemes nogruvumos Itālijai piederošajā Iskijas salā netālu no Neapoles, vēsta BBC. Jau apstiprināts, ka dzīvību dabas katastrofā zaudējuši vismaz septiņi cilvēki, to skaitā jaundzimušais un divi bērni. Neapoles prefekts Klaudio Palomba paziņojis, ka pieci cilvēki tiek uzskatīti par pazudušiem bez vēsts

Liels zemes nogruvums notika sestdien neilgi pirms rītausmas. Lielas dubļu un atlūzu masas virzījās pāri nelielajai ostas pilsētiņai Kasamičola Termei un Lako Ameno. Attēlos un video no notikuma vietas redzamas dubļu straumes sagrautas ēkas un jūrā iestumtas automašīnas. Kāds vietējais iedzīvotājs notikušo raksturoja kā "ūdens un dubļu ūdenskritumu", vēstīja Al Jazeera.

Varasiestādes paziņojušas, ka pirms notikušā uz salas bija nolijuši 126 milimetri lietus sešās stundās, kas bija intensīvākās lietusgāzes, kādas tur reģistrētas pēdējos 20 gados. Ugunsdzēsēji paziņoja, ka atsevišķās vietās dubļu straume bija sešus metrus dziļa. "Dubļi un ūdens piepilda visu, apgrūtinot meklēšanas darbus," intervijā RAI paziņoja ugunsdzēsēju runasvīrs Luka Kari.

Eksperti pauduši viedokli, ka daudzajos postījumos vainojams tas, ka cilvēki sabūvējuši ēkas augsta riska apgabalos šajā kalnainajā salā, kas turklāt atrodas seismiski aktīvā zonā. Daudzas no ēkām uzbūvētas nelegāli un neatbilstoši drošības standartiem. Pagājušās nedēļas nogruvums atjaunojis politiskās debates par to, ka pēdējās desmitgadēs varasiestādes pievērušas acis uz nelikumīgo celtniecību, ļaujot šādas ēkas izmantot.

Kampānijas reģiona gubernators Vinčenco De Luka intervijā sabiedriskajai raidorganizācijai RAI paziņojis: "Cilvēkiem jāsaprot, ka viņi nevar dzīvot atsevišķās vietās un ka ēkas riskantajos apgabalos ir jānojauc."

Itālijas valdība ārkārtas sēdē nolēmusi piešķirt divus miljonus eiro palīdzībai cietušajiem salas iedzīvotājiem un ierosinājusi viņiem līdz gada beigām atcelt nodokļu maksājumus.

Vides eksperti secinājuši, ka pēdējos gados valstī klimata izmaiņu dēļ arvien biežāk novērojamas intensīvas lietusgāzes, kas būtiski palielinājušas hidroģeoloģisko apdraudējumu daudzos Itālijas reģionos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins apgalvo, ka piekritis Navaļnija apmaiņai

Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņojis, ka dažas dienas pirms opozicionāra Alekseja Navaļnija nāves cietumā viņš no kādas personas saņēmis piedāvājumu apmainīt Navaļniju pret Rietumos ieslod...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits