Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tramps noraida ideju par jaunu partiju

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps, kurš, kopš par Baltā nama saimnieku kļuva Džo Baidens, uz īsu laiku bija nozudis no sabiedrības uzmanības, aizvadītās nedēļas nogalē atgriezās ar garu runu, kurā kritizēja savu pēcteci un deva mājienus, ka plāno startēt 2024. gada prezidenta vēlēšanās.

Vienlaikus citi republikāņu politiķi pauduši bažas par partijas nākotni, ja tā turpinās sekot odiozā politiķa pavadā. 


Neveidos partiju

Aizvadītās nedēļas nogalē ASV Floridas štatā notika ikgadējā Konservatīvās politiskās rīcības konference (CPAC), kurā tradicionāli uzstājās ietekmīgākie Republikāņu partijas politiķi un citi konservatīvo vērtību un politikas kursa aizstāvji. BBC to raksturo kā ''barometru'' partijas virzības noteikšanai. 

Tāpēc, iespējams, nav pārsteigums, ka šogad vēl asāk nekā citus gadus iezīmējās Republikāņu partijas vēlētāju vidū ļoti populārā bijušā prezidenta Donalda Trampa dominance. BBC raksta, ka konferencē uzstājās teju vai tikai bijušajam prezidentam lojālie politiķi, kā, piemēram, Teksasas senators Teds Kruss. Arī Trampa vecākais dēls, kurš bieži vien tiek minēts kā viens no potenciālajiem ''trampisma'' politikas līderiem nākotnē, piedalījās konferencē. Savukārt konservatīvie republikāņi, kas aizvadīto gadu laikā iestājušies pret galēji labējo, nacionālo un populistisko Trampa politiku, nebija ielūgti uzstāties. 

Bijušais prezidents bija galvenais konferences dalībnieks, un viņa runa noslēdza pasākumu. ''Mēs esam pulcējušies šeit, lai runātu par nākotni – par mūsu kustības nākotni, par mūsu partijas un mūsu mīļotās valsts nākotni,'' sacīja Tramps. Savā uzrunā viņš veltīja kritiku Baidenam, apgalvojot, ka pēctecis pieredzējis vēsturiski sliktāko pirmo prezidentūras mēnesi un ka ASV politika ir aizgājusi ''no Amerika pirmajā vietā uz Amerika pēdējā vietā''. Viņš arī turpināja atkārtot iepriekš jau daudz reižu apgāztos melus par ''nozagtajām vēlēšanām'' un imigrantu viļņiem no Meksikas.   

Bijušais prezidents gan noraidīja iepriekš izskanējušās baumas, ka viņš varētu veidot jaunu partiju.

''Vai tas nebūtu izcili? Izveidot jaunu partiju, lai sašķeltu mūsu balsis un mēs nekad neuzvarētu,'' ironizēja politiķis, piebilstot, ka Republikāņu partijai ir ''jābūt stiprākai kā jebkad''. Viņš arī konferences runas laikā netieši vairākkārt norādīja, ka grasās kandidēt 2024. gada vēlēšanās un, kā pats apgalvoja, ''uzvarēt trešo reizi''.


Nepārstāv partiju

Raidorganizācija NPR norāda, ka Trampa iepriekš nopietni apsvērtā iespēja par jaunas partijas dibināšanu tiek noraidīta, jo, kā liecina dati, tikai 46% no republikāņiem, kuri balsoja par viņu pērn, to darītu atkal, ja viņš izveidotu jaunu partiju. Tādēļ odiozais politiķis ir nolēmis censties palikt partijā un pilnībā to pārņemt savā varā. Tomēr, kā uzskata analītiķi, tas radīs būtisku spriedzi un nopietnas cīņas partijas iekšienē, jo virkne ''tradicionālo'' republikāņu neatbalsta Trampa populistisko politiku. Jāmin, ka aptauja, kas tika veikta CPAC laikā, liecināja, ka tikai puse no klātesošajiem sacīja, ka ir gatavi balsot par Trampu 2024. gadā. 

Republikāņu senators Bils Kesidijs CNN sacījis, ka kongress nebija reprezentatīvs partijas ''attēlojums''. ''Ja mēs turpināsim par elku padarīt vienu cilvēku, mēs zaudēsim,'' sacīja senators, piebilstot, ka to skaidri pierādīja pērnā gada vēlēšanas. Arī republikāņu kampaņu veidotājs un politikas analītiķis Skots Dženingss CNN publicētā viedokļa rakstā pauda bažas, ka, lai gan partija 2022. gada kongresa vēlēšanās varētu uzrādīt labus rezultātus, šobrīd nav pierādījumu, ka 2024. gadā tā varētu sekmīgi startēt prezidenta vēlēšanās. 

Vienlaikus Trampa popularitāte partijā ir visai augsta, un, kā jau iepriekš ziņojuši ASV mediji, bijušais amerikāņu līderis plāno izmantot savu ietekmi, lai virzītu Trampu atbalstošus kandidātus uz ASV Kongresu un ''atriebtos'' tiem Kongresā, kas nav bijuši gana ''lojāli''.

Atblāzmas vēlmei atriebties varēja novērot arī aizvadītajā konferencē, jo bijušais prezidents vārdā nosauca visus tos republikāņu senatorus, kuri februārī balsoja par viņa impīčmentu. Trampa dominējoša klātbūtne un lielā popularitāte, kā raksta The New York Times, ir nogriezusi partijai atkāpšanās ceļus, liekot izvēlēties starp sašķelšanos vai pilnīgu pakļaušanos ''trampismam''. Potenciālā Trampa kandidatūra arī ievērojami pasliktina uzvaras iespējas mēreno republikāņu kandidātiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits