Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko
Turcijas izlūkdienesta priekšnieks Hakans Fidans (attēlā) sarakstu Vācijas izlūku šefam esot nodevis februārī Minhenē

Turcijas specdienests gribējis ar Vācijas palīdzību izspiegot Gilena atbalstītājus

Turcija Vācijas teritorijā esot gribējusi izspiegot turkus, kuri atbalsta ASV dzīvojošo garīdznieku Fetullu Gilenu. Jāatgādina, ka Turcija un Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans tieši Gilena sekotājus vaino pērn vasarā notikušā militārā apvērsuma mēģinājuma sarīkošanā. BBC vēsta, ka Turcijas izlūkdienesta priekšnieks nodevis kolēģim Vācijā sarakstu ar cilvēkiem, kuri pauduši atbalstu Gilenam. Sarakstā iekļauti ne tikai personas dati, bet pat pievienotas ar novērošanas kamerām uzņemtas fotogrāfijas.

Kā vēsta Vācijas laikraksts Sueddeutsche Zeitung un vairākas sabiedriskās raidorganizācijas, Turcijas izlūkdienesta MIT vadītājs Hakans Fidans februārī Minhenē notikušās drošības konferences laikā nodevis sarakstu ar 300 cilvēku vārdiem un 200 organizācijām, kas esot saistītas ar Gilenu, Vācijas izlūkdienesta šefam Bruno Kālam.

Turcijas nolūks acīmredzot bija mēģināt pārliecināt Vāciju palīdzēt šos cilvēkus izspiegot. Rezultāts gan bijis tieši pretējs - Vācija brīdinājusi sarakstā minētās personas nedoties uz Turciju vai neapmeklēt Turcijas diplomātiskās iestādes Vācijā. Jāatgādina, ka pēc apvērsuma mēģinājuma Turcijā notikusi pamatīga "tīrīšanas akcija" - kopš pagājušā gada jūlija arestēts jau aptuveni 41 tūkstotis cilvēku.

Vācijas iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs izteicies, ka šādas ziņas viņu nepārsteidz, bet uzsvēra -Vācija nepieļaus, ka Turcija izspiego Vācijā dzīvojošos turkus. 

Jāatgādina, Vācijas un Turcijas attiecības saasinājušās pēc tam, kad Vācija un Nīderlande savā teritorijā liedza Turcijas ministriem un politiķiem piedalīties mītiņos, kuros tie plānoja aģitēt par prezidenta pilnvaru paplašināšanu. Par šo jautājumu 16.aprīlī Turcijā tiks rīkots referendums, savukārt Vācijā uzturas 1,4 miljoni turku ar tiesībām piedalīties šajā referendumā. 

Pēc aizlieguma Erdogans nozākājis Nīderlandi, nodēvējot to par "nacisma palieku", kā arī norādīja, ka pēc referenduma Eiropas Savienības un Turcijas attiecības tikšot pārskatītas no A līdz Z.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits