Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Tusks saņēmis Džonsona vēstuli ar lūgumu pagarināt Brexit termiņu

Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons nosūtījis Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam vēstuli ar lūgumu pagarināt Brexit termiņu.

Taču Džonsons nav šo vēstuli parakstījis un nosūtījis Tuskam vēl vienu vēstuli, kurā izklāstījis savus iebildumus pret Brexit termiņa pagarināšanu. Šo vēstuli Džonsons ir parakstījis.

"Pagarinājuma lūgums ir tikko ieradies. Tagad es sākšu konsultācijas ar ES līderiem, kā uz to atbildēt," Twitter pavēstīja Tusks.

Kā ziņots, Lielbritānijas parlaments sestdien nobalsoja par priekšlikumu, saskaņā ar kuru parlaments nevar apstiprināt Borisa Džonsona panākto Brexit vienošanos, kamēr parlamentā nav pieņemts vienošanās izpildes likums.

Tā kā līdz ar to netika apstiprināta Brexit vienošanās, automātiski iedarbojās likums bezvienošanās breksita novēršanai, saskaņā ar kuru premjeram sestdienas vakarā bija jālūdz ES pagarināt Brexit termiņu līdz 31.janvārim.

Vēstule ar lūgumu pagarināt Brexit termiņu, ko Džonsons nosūtījis Tuskam, ir kopija vēstulei, kas iekļauta minētajā likumā bezvienošanās Brexit novēršanai. Džonsons šo vēstuli neparakstīja, liecina premjera biroja sniegtā informācija.

Otrajā vēstulē, kuru Džonsons ir parakstījis, viņš paudis viedokli, ka Brexit atlikšana kaitēs gan Lielbritānijai, gan ES, gan abu pušu attiecībām.

Vienlaikus premjers paudis pārliecību, ka ir iespējams panākt Brexit vienošanos ratificēšanu līdz 31.oktobrim.

Vēstuli Briselei nosūtījis arī Lielbritānijas vēstnieks ES Tims Barovs. Šajā vēstulē paskaidrots, ka Džonsons nosūtījis Tuskam vēstuli ar lūgumu pagarināt Brexit termiņu tikai tāpēc, ka to prasa likums.

Jau vēstīts, ka sestdien Pārstāvju palātas deputāti ar 322 balsīm par un 306 pret atbalstīja konservatīvo deputāta Olivera Letvina iesniegto priekšlikumu, ka pirms vienošanās ratifikācijas jāpieņem likums tās izpildei. 

Pēc Letvina priekšlikuma pieņemšanas valdība atsauca balsojumu par Brexit vienošanās ratifikāciju.

Balsošana par vienošanās izpildes likumprojektu parlamentā varētu notikt jau otrdien.

Pastāv neliela iespēja, ka Pārstāvju palāta un Lordu palāta paspēj līdz 31.oktobrim pieņemt gan Brexit vienošanās izpildes likumu, gan ratificēt pašu vienošanos.

Vienošanās ir jāratificē arī Eiropas Parlamentam, kurš paziņojis, ka to darīs pēc vienošanās apstiprināšanas Lielbritānijā.

Eiropas Komisija (EK) paziņoja, ka "ņem vērā" Lielbritānijas parlamenta balsojumu uz laiku atlikt vienošanās ratifikāciju.

EK pārstāve paziņoja, ka komisija iespējami ātri gaida no Lielbritānijas valdības informāciju par tās nākamajiem soļiem.

Džonsona biroja preses pārstāve atklāja, ka premjerministrs jau runājis ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, Francijas prezidentu Emanuelu Makronu un Tusku.

Makrona birojs norādījis, ka Brexit atlikšana nav neviena interesēs.

Kāds avots ES ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka Tuska konsultācijas ar ES līderiem par turpmākajiem soļiem var ilgt vairākas dienas.

papildināts viss teksts 

Top komentāri

VAI
V
tad Džonsons jau grāvī nosprādzis?
Ai ai
A
liberasti atkal ražo fake news - pirmā rindkopa ir pilnīgi pretrunā ar tuska twitter paziņojumu...un kopš kura laika twitter šmitter mēsli ir oficiālu valsts paziņojumu avots?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits