Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ungārijā atlikta kara noziegumos vainotā Čižika-Čatāri lietas izskatīšana

Ceturtdien Budapeštā paredzētā tiesas sēde par kara noziegumiem aizdomās turamā Lāslo Čižika-Čatāri lietā atlikta uz nākamo nedēļu, apliecināja viņa advokāts Gabors Horvāts.

Tiesas sēdes atlikšanas iemeslu nedz Horvāts, nedz prokuratūra nav paskaidrojusi. "Sēde notiks pēc nedēļas," sacīja advokāts.

Čižiks-Čatāri kara laikā ieņēma augstu amatu Košices policijā. Tolaik Košice atradās Ungārijas teritorijā, taču pēc kara to pievienoja toreizējai Čehoslovākijai, pēc kuras sadalīšanās pilsēta nonāca Slovākijas teritorijā.

Saskaņā ar Simona Vīzentāla centra rīcībā esošo informāciju aizdomās turamais bijis atbildīgs par Košices geto. Čižiks-Čatāri Otrā pasaules kara laikā piedalījies 15 000 ebreju deportēšanā uz Aušvicas koncentrācijas nometni, norāda centra pārstāvji. Ungārijas prokuratūra viņam šomēnes izvirzīja apsūdzības kara noziegumos.

Čižiks-Čatāri uzstāj, ka izvirzītajās apsūdzībās nav vainīgs un ka savulaik vienīgi pildījis rīkojumus, iepriekš apliecināja Budapeštas prokuratūra. Čižiks-Čatāri 18.jūlijā tika arestēts, bet pēc tam viņam tika noteikts mājas arests. Slovākijas ebreju kopiena uzskata, ka par kara noziegumiem aizdomās turamais būtu tiesājams Slovākijā.

1948.gadā Čehoslovākijas tiesa aizmuguriski piesprieda viņam nāvessodu. Taču Čižikam-Čatāri pēc kara izdevās pārcelties uz Kanādu, kur viņš Monreālā un Toronto nodarbojās ar mākslas darbu tirdzniecību.

Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados Čižikam-Čatāri tika atņemta Kanādas pilsonība, un viņš bija spiests savu līdzšinējo mītnes zemi pamest. Čižiks-Čatāri atgriezās Ungārijā, kuras galvaspilsētā līdz šim arī netraucēti mitinājās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits