Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ungārija pieprasa atmaksāt holokaustā izdzīvojušajiem izmaksātās kompensācijas

Ungārijas valdība ceturtdien paziņoja, ka vēlas panākt kompensācijās holokaustā izdzīvojušajiem izmaksāto naudas līdzekļu atmaksu, jo maksājumus pārraudzījusī ASV organizācija nav spējusi sniegt paskaidrojumus par līdzekļu iztērēšanu.

"ASV organizācija Pretenziju konference nav spējusi uzrādīt pienācīgas atskaites par to, kā no Ungārijas valdības saņemtie finanšu līdzekļi izlietoti," teikts paziņojumā, kas publicēts valdības oficiālajā tīmekļa vietnē. Valdība vairākkārt pieprasījusi, lai "Pretenziju konference publisko savus rēķinus, tomēr, tā kā tā to nav izdarījusi, valdība pieprasījusi, lai apstrīdētā nauda tiktu atmaksāta ar procentiem".

2007.gada decembrī iepriekšējā Ungārijas valdība parakstīja vienošanos ar Ungārijas Ebreju mantojuma sabiedrisko fondu (Mazsok) par to, ka piecu gadu laikā Ungārijas holokaustā izdzīvojušajiem kompensācijās tiks izmaksāts 21 miljons dolāru (12 miljoni latu).

Mazsok pārzināja maksājumus izdzīvojušajiem Ungārijā, bet Pretenziju konference - ārzemēs. "Atbilstoši līgumam Ungārijas valdība no 2007. līdz 2009.gadam Mazsok pārskaitījusi 12,6 miljonus dolāru, un no šīs summas divas trešdaļas saņēma Pretenziju konference," ceturtdien apliecināja valdība.

Ceturtā gada maksājums pārskaitīts Mazsok, tomēr nauda tālāk nav pārskaitīta ASV organizācijai, jo Ungārijas fonds joprojām gaida skaidras atskaites, kurās būtu izklāstīta iepriekš pārskaitītās naudas izlietošana, teikts paziņojumā.

No Pretenziju centra saņemtajos dokumentos nav paskaidrots, kas naudu ir saņēmis un vai tās saņēmēji tiešām ir holokaustā izdzīvojušie. Valdība arī vēlas, lai turpmāk visu kompensāciju izmaksas pārraudzīšanu - kā Ungārijā, tā ārzemēs - veiktu Mazsok.

Tiek uzskatīts, ka holokaustā dzīvību zaudēja 600 000 Ungārijas ebreju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits