Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Ungārijas ārllietu ministrs kritizē sankcijas pret Maskavu

Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto, kas ceturtdien ieradies vizītē Viļņā, paudis viedokli, ka Eiropas Savienības (ES) ekonomiskās sankcijas pret Krieviju būtu jāatceļ, un atzinīgi izteicies par ES lēmumu iedegt zaļo gaismu Krievijas investīcijām Ungārijas Pakšas atomelektrostacijas (AES) paplašināšanā.

Kā viņš paziņojis kopīgā preses konferencē ar Lietuvas ārlietu ministru Linu Linkeviču, Ungārija uzskata, ka ES sankcijas pret Krieviju bijušas gan ekonomiski, gan politiski neefektīvas, jo nav veicinājušas Minskas vienošanos izpildi un kaitējušas Eiropas ekonomikai.

Pēc ministra teiktā, Ungārija pagaidām neizmanto iespēju ar veto tiesībām bloķēt sankciju pagarināšanu, jo grib saglabāt ES vienotību, taču aicina apspriest šo jautājumu "atklātā un pragmatiskā diskusijā".

Tikmēr Linkevičs norādījis, ka ES noteica Krievijai sankcijas par tās agresiju Ukrainā un par Minskas vienošanos nepildīšanu.

"Ir ļoti svarīgi, lai ES nostāja būtu vienota. Mēs augstu vērtējam to, ka visas dalībvalstis, ieskaitot Ungāriju, uztur šo vienoto nostāju, un es uzskatu, ka nākotnē mums konsekventi jātiecas panākt tos mērķus, ko esam izvirzījuši," viņš uzsvēris.

Vienlaikus Lietuvas ārlietu ministrs pateicies Ungārijai par lēmumu nosūtīt savus karavīrus un iznīcinātājus uz Baltiju pēc Krievijas veiktās Ukrainas Krimas pussalas aneksijas.

Sijārto savukārt atzinīgi vērtējis ES lēmumu iedegt zaļo gaismu Krievijas investīcijām Ungārijas Pakšas AES paplašināšanā.

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija (EK) šīs nedēļas sākumā atļāva Ungārijai sniegt valsts palīdzību, lai ar Krievijas atbalstu uzbūvētu divus atomreaktorus ar nosacījumu, ka Ungārija pildīs solījumu nodrošināt konkurenci enerģētikas jomā.

Pakšas AES paplašināšana galvenokārt tiks finansēta ar Krievijas aizdevumu desmit miljardu eiro apmērā. Darbus veiks Krievijas valsts kompānija Rosatom.

Šis projekts var apgrūtināt Lietuvas valdības centienus panākt Ungārijas un citu Eiropas valstu solidaritāti attiecībā uz Baltkrievijā netālu no Lietuvas robežas topošo Astravjecas AES, ko arī ceļ Rosatom. Lai gan Minska apgalvo, ka tās būvētā spēkstacija atbildīs visaugstākajiem drošības standartiem, Lietuva gribētu panākt projekta apturēšanu, jo raizējas, ka AES būvniecībā notiek negodīga un plaša izdevumu samazināšana uz drošības rēķina.

Ungārijas ārlietu ministrs paudis viedokli, ka katrai valstij ir tiesības attīstīt atomenerģētiku, bet vienlaikus arī pienākums ievērot starptautiskos drošības standartus.

"Lietuvas prasība, lai visas atomelektrostacijas reģionā tiktu celtas, ievērojot visstingrākos starptautiskos drošības standartus, ir pilnīgi pamatota. Ceru, ka mūsu baltkrievu draugi rīkosies tā, kā no viņiem tiek sagaidīts, un ievēros visus starptautiskos standartus," izteicies Sijārto.

Ungārijas ministrs gan paudis neapmierinātību saistībā ar ziņām par Astravjecā notikušajiem incidentiem, bet piebildis, ka viņam par tiem nav informācijas no pirmavotiem un viņš par to zina tikai no Lietuvas amatpersonu sniegtajām ziņām, tādēļ nevar par to kompetenti spriest.

Top komentāri

TrollisJT
T
Mani, savukārt, interesē, vai kādreiz tiks apspriesta grāfienes Eštones personīgā atbildība par Eiropas Savienības nemākulīgo politiku Ukrainā, kuras rezultāts ir krimas aneksija un iesaldētais konflikts Austrum-Ukrainā.
replika
r
Sankcijas arī tiks atceltas- kad Krievija beigs karot Ukrainā un atdos tai Krimu.
Loģika ir kolosāla
L
pēc tās arī recidīvisti taču nav jāsoda, jo sods tos tāpat nelabo, bet tie cietumā tikai noēd valsts maizi un māca jaunos bandītus
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits