Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ungārijas prezidents paraksta opozīcijas kritizētos grozījumus darba likumā

Neskatoties uz plašajiem protestiem, Ungārijas prezidents Jānošs Āders ceturtdien parakstījis opozīcijas kritizētos grozījumus darba likumā.

"Es izpētīju izmaiņas darba likumā, un tā nosacījumi nav pretrunā ar konstitūciju," paziņoja prezidents.

Premjerministra Viktora Orbāna konservatīvās partijas Fidesz ierosinātie grozījumi darba likumā par virsstundām paredz palielināt maksimālo ikgadējo virsstundu skaitu no 250 uz 400, ko darba devēji turpmāk varēs pieprasīt strādāt padotajiem. Laika periods aprēķinu veikšanai par virsstundu samaksu tiek pagarināts līdz trim gadiem.

Valdība skaidroja, ka no izmaiņām labumu gūs tie, kas vēlas strādāt vairāk, kā arī darba devēji, kuriem ir vajadzīgi papildspēki darbu veikšanai. Kritiķi gan pauda aizdomas, ka likums tiek virzīts, pakļaujoties Ungārijas tautsaimniecībai nozīmīgajiem Vācijas autoražotājiem, kas mudinājuši veikt izmaiņas darbaroku trūkuma dēļ.

Ungārijas opozīcija nodēvējusi šos grozījumus par "verga likumu", un tūkstošiem cilvēku ir izgājuši ielās, lai protestētu pret Orbāna valdību.

Demonstrācijas notiek kopš 12.decembra, kad parlaments atbalstīja grozījumus darba likumā, un pie parlamenta ēkas notikušas policistu un protestētāju sadursmes.

Āders sacīja, ka jauni nosacījumi nav striktāki, kā likumi, kas regulē virsstundas citās Eiropas Savienības (ES) valstīs, ar ko var salīdzināt Ungāriju.

Prezidents pauda pārliecību, ka darba ņēmēju tiesības nav vājinātas, jo virsstundas tiks piemērotas tikai pēc iepriekšējas rakstiskas piekrišanas.

"Šo iemeslu dēļ es esmu parakstījis likumu, neskatoties uz bažām, un es ceru, ka viņiem būs mierīgs brīvdienu periods," norādīja Āders.

Protestētāji bija lūguši prezidentu neparakstīt grozījumus, un arodbiedrības ir solījušas sarīkot ģenerālstreiku, ja prezidents tomēr parakstīs reformas.

Protestiem izdevies apvienot dažādās opozīcijas partijas pret valdību. Pirmdien vairāki tūkstoši cilvēku protestēja pie sabiedriskās raidorganizācijas MTVA ēkas, un opozīcijas deputāti iekļuva MTVA telpās, pieprasot tiesības tiešajā ēterā nolasīt savas prasības.

Top komentāri

DIVI VELLĢĪMJI
D
ĻOTI UZSKATĀMI.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits