Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Ungārijas prezidents premjera amatam izvirza Orbānu

Ungārijas prezidents Jānošs Āders otrdien, darbus sākot jaunā sasaukuma parlamentam, premjera amatam izvirzījis līdzšinējo valdības vadītāju Viktoru Orbānu, kuram tas būs jau ceturtais pilnvaru termiņš un trešais termiņš pēc kārtas.

Jaunais parlaments uz pirmo sēdi sanācis mēnesi pēc 8.aprīļa vēlēšanām, kurās uzvaru izcīnīja Orbāns un viņa partija Fidesz.

54 gadus vecais Orbāns, kas pie varas ir kopš 2010.gada, un viņa partija vēlēšanās izcīnīja 49% no parlamenta 199 vietām nodrošinot 133, kas ir vien nedaudz vairāk nekā konstitūcijas grozījumu ieviešanai nepieciešamajām divām trešdaļām.

Galēji labējā Kustība par labāku Ungāriju (Jobbik) izcīnīja 26 vietas, bet Sociālistu partija - 20. Pārējās 20 vietas tikušas nelielajām partijām un vienam neatkarīgajam deputātam.

Orbānam, kas premjera amatā bija arī no 1998. līdz 2002.gadam, kritiķi pārmet autoritāras tendences, Ungārijas demokrātisko institūciju, kritiski noskaņoto mediju un nevalstisko organizāciju vājināšanu.

Orbāns izteicis stingrus iebildumus pret Eiropas Savienības vadības migrācijas krīzes politiku, kas dažkārt izraisījis spriedzi Ungārijas attiecībās ar Briseli.

Daži simti protestētāju otrdien Budapeštā pie parlamenta ēkas protestēja pret Orbānu. Vakarā esot plānoti lielāki protesti.

Trīs lielāko tīmekļa neatkarīgo ziņu portālu žurnālistiem nebija ļauts atspoguļot jaunā sasaukuma parlamenta pirmo sēdi.

Top komentāri

interesanti
i
Orbāns bija pie varas no 1998.gada līdz 2002.gadam. Tad ungāriem radās vēlme pēc pārmaiņām. Pārmaiņas bija no 2002.gada līdz 2010.gadam. Tās pārmaiņas bija tāāāāādas, ka 2010.gadā ungāri ir sapratuši, ka labāk tomēr ievēlēt atkal Orbānu. Un tagad viņi visu laiku balso par Orbānu, lai tikai neatgrieztos piedzīvotās 2002.-2010.gada pārmaiņas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits