Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vācija brīdina Turciju atturēties no provokācijām Vidusjūras austrumos

Turcijai vajadzētu atturēties no provokācijām strīdā par dabasgāzes iegulu izpēti Vidusjūras austrumos, otrdien paziņojis Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss, piebilstot, ka Vācija ir solidāra ar Kipru un Grieķiju.

"Ankarai jāpārstāj laipot starp saspīlējuma mazināšanu un provokāciju, ja valdība ir ieinteresēta sarunās, ko tā ir atkārtoti apliecinājusi," Berlīnē pirms došanās uz Kipru un Grieķiju sacīja Māss.

Viņš aicināja Turciju palikt atvērtai sarunām un aicināja Ankaru neatsākt dabasgāzes iegulu izpēti teritorijās, par kuru piederību pastāv domstarpības.

Turcija pirmdien atkal nosūtīja ģeoloģiskās izpētes kuģi uz Vidusjūras austrumiem, kas pamudināja Grieķiju nākt klajā ar jaunu prasību, lai Eiropas Savienība (ES) piemēro sankcijas Ankarai.

Jau augustā Turcija uz strīdus ūdeņiem nosūtīja savu izpētes kuģi, izraisot tādu saasinājumu attiecībās ar Grieķiju, kas izsauca pat bažas par militāra konflikta iespējamību.

Ankara ir neapmierināta ar to, ka Grieķija saskaņā ar starptautiskajām jūras tiesībām pretendē uz ūdeņiem, kas ieskauj tai piederošās salas netālu no Turcijas piekrastes.

Turcijas sašutumu izraisa tā dēvētā Seviljas karte, kuru Grieķija izmanto savu pretenziju pamatošanai. Šo karti pēc Eiropas Komisijas (EK) pasūtījuma gadsimta sākumā sagatavoja Seviljas Universitāte.

Tajā ūdeņi ap Grieķijai piederošajām salām Egejas jūrā un Vidusjūras austrumdaļā iezīmēti kā Grieķijas ekonomiskā zona.

Savukārt Turcija apgalvo, ka šī karte esot tās suverenitātes pārkāpums un ka pagātnē ūdeņi ap salām, kas atrodas tālu no metropoles, netika atzīti par pilntiesīgu attiecīgās valsts ekonomisko zonu.

Pretenzijas uz ūdeņiem Vidusjūras austrumu daļā ir arī Kiprai.

Saspīlējumu vēl vairāk palielinājis apstāklis, ka šajos ūdeņos atklātas bagātīgas dabasgāzes iegulas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits