Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Vācijā miris Nīderlandē no cietuma izbēgušais nacistu kara noziedznieks

90 gadu vecumā miris nacistu kara noziedznieks Klāss Karels Fābers, kurš savulaik izbēga no cietuma Nīderlandē.

Bijušais SS virsnieks ieņēma otro vietu Simona Vīzentāla centra sarakstā ar vēl brīvībā esošajiem nacistu kara noziedzniekiem. Fābers nomira ceturtdien Ingolštatē, Bavārijā, kur viņš vairākus gadu desmitus dzīvoja kā brīvs cilvēks.

Vācu okupētajā Nīderlandē Fābers dienējis īpašā SS vienībā, kas nogalinājusi par antivāciskiem uzskatītus civiliedzīvotājus, šādi atriebjoties par pretošanās kustības uzbrukumiem. Par 22 ebreju nogalināšanu Fāberam Nīderlandē 1947.gadā tika piespriests nāvessods. Gaidot soda izpildi, viņš 1952.gadā kopā ar vēl sešiem bijušajiem nacistu virsniekiem izbēga no Bredas cietuma Nīderlandes rietumos. Kopš 1952.gada viņš dzīvo Vācijā kā brīvs cilvēks, bet viņam piespriestais sods tika aizstāts ar mūža ieslodzījumu, kad Nīderlande atteicās no nāves soda.

Fāberam savulaik tika piešķirta Vācijas pilsonība, jo viņš dienējis SS. Vācija vēl joprojām atzīst pilsonības, kuras nacistu diktators Ādolfs Hitlers piešķīra SS dienošajiem karavīriem. Vairākiem mēģinājumiem panākt viņa izdošanu nav bijis rezultātu, jo Vācija neizdod savus pilsoņus.

1957.gadā Vācijas tiesa pierādījuma trūkuma dēļ noraidīja pret viņa uzsākto lietu. Bavārijas prokuratūra norādīja, ka Nīderlandei jāiesniedz jauni pierādījumi, lai Fāberu varētu tiesāt atkal. Nīderlande 2010.gada novembrī izdeva Eiropas aresta orderi Fābera apcietināšanai un pieprasīja viņa izdošanu, taču Bavārijas likumsargi atteicās viņu apcietināt. Vācijas prokuratūra janvārī paziņoja, ka vērsusies tiesā ar prasību, pieprasot, lai Fāberam liktu izciest viņam piespriesto mūža ieslodzījumu Vācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits