Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Vācija noraida Trampa aicinājumu pamest Irānas kodolvienošanos

Vācija piektdien paziņoja, ka vēlas glābt 2015.gada pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanos, noraidot ASV prezidenta Donalda Trampa aicinājumus izstāties no šīs vienošanās, kas tika panākta ilgu sarunu ceļā.

"Mūsu mērķis joprojām ir glābt šo vienošanos, jo mēs turpinām uzskatīt, ka tas ir pareizais instruments, lai nepieļautu, ka Irāna potenciāli iegūst kodolieročus," Berlīnē paziņoja Ārlietu ministrijas pārstāvis sakariem ar presi Rainers Breils.

Iepriekš ar līdzīgiem paziņojumiem klajā bija nākušas Francija un Lielbritānija, kas arī uzsvērušas, ka arī turpmāk būs uzticīgas vienošanās saglabāšanai.

"Mēs vēlamies izmantot visas iespējas, ko šī vienošanās piedāvā, lai virzītos uz diplomātisku atrisinājumu," žurnālistiem sacīja Breils.

Viņš mudināja Teherānu "atgriezties pie savām saistībām" kādas tai ir 2015.gada vienošanās ietvaros.

Tramps 2018.gadā vienpusējā kārtā izstājās no kodolvienošanās un noteica Irānai smagas ekonomiskās sankcijas, ar to izraisot jaunu spriedzi ASV un Irānas attiecībās, kas pakāpeniski tikai pieaugusi.

Vienošanos parakstījušām Eiropas valstīm tuvākajās dienās jāizlemj, vai spert soļus pret Teherānu par atkāpšanos no vienošanās noteikumiem, kas savukārt varētu novest pie ANO sankciju atjaunošanas.

Pēdējo saasinājumu ASV un Irānas attiecībās izraisījis 3.janvāra ASV drona trieciens Irākā pie Bagdādes starptautiskās lidostas, kurā tika nogalināti desmit cilvēki - pieci irākieši un pieci irāņi, arī Irānas Revolucionārās gvardes vienības Kudsas spēki komandieris ģenerālis Kasems Sulejmani un Irākas militārā grupējuma Hashed al Shaabi (Tautas mobilizācijas spēki) vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss.

ASV trieciens bija vērsts pret ietekmīgo Irānas ģenerāli Sulejmani un tika īstenots pēc Trampa rīkojuma.

Irāna solījusi Sulejmani nāvi atriebt un jau ar raķetēm apšaudījusi ASV bāzes Irākā.

Svētdien Irāna paziņoja, ka vairs neievēros nekādus ierobežojumus attiecībā uz urāna bagātināšanu, ko nosaka 2015.gada kodolvienošanās, proti, Irāna neievēros ierobežojumus attiecībā uz urāna bagātināšanas centrifūgu skaitu, bagātināšanas jaudu, bagātināšanas līmeni, kā arī bez ierobežojumiem veiks kodolpētījumus.

Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs gans sacījis, ka tas ir "koriģējošs solis" vienošanās ietvaros un var tikt atsaukts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits