Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Vācijas Konstitucionālā tiesa atsakās atlikt sprieduma nolasīšanu ESM lietā

Vācijas Konstitucionālā tiesa otrdien paziņoja, ka prasība, kuru pēdējā brīdī iesniedzis pazīstamais eiroskeptiķis Pēters Gauveilers, neaizkavēs ar nepacietību gaidīto sprieduma nolasīšanu lietā par Eiropas finansiālās stabilitātes fondu (ESM) un Eiropas Savienības (ES) fiskālās disciplīnas līgumu.

Tiesa norādīja, ka spriedums tiks nolasīts trešdien plkst.10.00 (plkst.11 pēc Latvijas laika), kā iepriekš plānots. Abus attiecīgos likumprojektus par minēto līgumu ratifikāciju Vācijas parlaments ar nepieciešamo divu trešdaļu balsu vairākumu apstiprināja jau jūnijā, taču prezidents Joahims Gauks atteicās tos parakstīt, kamēr savu vārdu nebūs teikusi Konstitucionālā tiesa.

Jūnijā Konstitucionālajā tiesā, apstrīdot ESM un fiskālās disciplīnas līguma atbilstību valsts pamatlikumam, ar savām prasībām vērsās 12 000 cilvēku, tostarp gan Bundestāga deputāti, kas pārstāv galēji kreiso partiju Die Linke (Kreisie), gan dumpinieki kancleres Angelas Merkeles vadīto konservatīvo rindās, gan ierindas pilsoņi. Organizācijas Mehr Demokratie (Vairāk demokrātijas - MD) vadītājs Romāns Hūbers septembra sākumā paziņoja, ka kopš tā laika prasībai pievienojušies vēl 25 000 cilvēku.

Cenšoties panākt sprieduma nolasīšanas atlikšanu, Gauveilers, kurš pārstāv Merkeles vadīto kristīgo demokrātu (CDU) Bavārijas meitaspartiju - Kristīgi sociālo savienību (CSU), nedēļas nogalē iesniedza prasību, kurā norādīja, ka Eiropas Centrālās bankas lēmums par ES dalībvalstu obligāciju uzpirkšanas atsākšanu mainījis prioritātes un tiesai vispirms jālemj par obligāciju uzpirkšanas atbilstību konstitūcijai un tikai pēc par ESM konstitucionalitāti.

Lai lemtu par trešdien plānotās sprieduma nolasīšanas iespējamo atlikšanu Konstitucionālā tiesa pirmdien sanāca uz ārkārtas sēdi., kurā tomēr lēma, ka iepriekš nospraustais termiņš sprieduma nolasīšanai netiks mainīts. Prasītāji norāda, ka ESM izveide apdraud Vācijas likumdevēju konstitucionālās tiesības lemt par budžetu un pakļauj valsti neierobežotām finansiālajām saistībām.

Vācijas Konstitucionālās tiesas process ir pēdējais juridiskais šķērslis, kas kavē ESM stāšanos spēkā, un tiesas lēmumu ar aizturētu elpu gaida visa Eiropa. Merkele turpina uzsvērt, cik liela nozīme ir pozitīvam tiesas spriedumam, atbalstot ESM izveidi, kuras mērķis ir aizstāt Eiropas finanšu stabilitātes pagaidu fondu (EFSF).

Arī finanšu ministrs Volfgangs Šeible paudis pārliecību, ka tiesa nebloķēs ESM izveidi. "Mums nav plāna B, un mums tāds nav vajadzīgs," paziņojis Šeible.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits