Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Vācijas laboratorija: Navaļnijs saindēts ar Novičok tipa indi

Iegūti "neapgāžami" pierādījumi, ka Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs ir saindēts ar ķīmisku nervu aģentu, kas pieder Novičok grupai, trešdien paziņojis Vācijas valdības pārstāvis.

Tas konstatēts veicot toksikoloģisko analīzi Bundesvēra īpašajā laboratorijā, teikts valdības preses sekretāra Štefena Zeiberta paziņojumā.

Kā ziņots, Navaļnijs 20.augustā ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā, bet divas dienas vēlāk tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmusies Berlīnes Universitātes klīnika Charite.

"Tas ir šokējoši, ka Aleksejs Navaļnijs Krievijā kļuvis par upuri uzbrukumam ar ķīmisku nervu aģentu," izteicies Zeiberts, piebilstot, ka par analīžu rezultātiem informēta arī kanclere Angela Merkele.

Viņš atkārtoti vērsies arī pie Krievijas, aicinot veikt notikušā izmeklēšanu.

Vācijas Ārlietu ministrija jau izsaukusi Krievijas vēstnieku un izteikusi atkārtotu stingru prasību noskaidrot "tagad jau pierādītās Alekseja Navaļnija saindēšanas apstākļus".

Tikmēr Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs norādījis, ka Berlīne vēl neesot oficiāli informējusi Maskavu par aizdomām, ka Navaļnijs būtu saindēts ar ķīmisko kaujasvielu Novičok.

"Vispār mēs apstiprinām, ka esam gatavi un ieinteresēti pilnībā sadarboties un apmainīties ar datiem ar Vāciju šajā jautājumā," paziņoja Peskovs.

Taču viņš sūdzējās, ka Krievija ir lūgusi Vācijas ārstus dalīties savos atklājumos par Navaļnija veselības stāvokli, bet vēl nav saņēmusi atbildes.

Peskovs uzstāja, ka pirms Navaļnija pārvešanas uz Vāciju viņam veiktas pārbaudes, kurās nekādas indes pēdas nav atrastas.

Tajā pašā laikā Krievijas aģentūra TASS atkal izplatījusi kādas anonīmas tiesībsargājošo iestāžu amatpersonas izteikumus, ka nedz Navaļnija ķermenī, nedz viņa apģērbā krievu eksperti neesot atraduši nekādas indīgas vielas pēdas.

Savukārt Navaļnija līdzgaitnieks un viņa dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda direktors Ivans Ždanovs izteicies, ka Vācijas konstatētā Novičok izmantošana apliecina to, ka par notikušo atbildīga ir Krievijas valsts.

"Tikai valsts (FDD, GRU) var izmatot Novičok. Tas neatstāj nekādu iespēju saprātīgām šaubām," tviterī norādījis Ždanovs, piesaucot Krievijas Federālo drošības dienestu un militāro izlūkdienestu.

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits