Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vācijas policija veic kratīšanu klimata aktīvistu mājokļos, arestē kontus

Vācijas policija veikusi kratīšanu vairāku tādu personu mājokļos, kuras sevi dēvē par klimata aktīvistiem no vides aizsardzības grupas Pēdējā paaudze (Letzte Generation). Pret šīm personām ir izvirzītas apsūdzības par naudas vākšanas kampaņu, kuras mērķis ir finansēt pretlikumīgas darbības, vēsta Deutsche Welle.

Bavārijas federālās zemes kriminālpolicijas birojs un Minhenes prokuratūra paziņojuši, ka ap 170 policistiem trešdienas rītā veikuši kratīšanu 15 īpašumos septiņās Vācijas federālajās zemēs. Kratīšanas bijušas saistītas ar apsūdzībām, kas grupas dalībniekiem tika izvirzītas, sākot no pagājušā gada vidus. Septiņus aizdomās turētos vecumā no 22 līdz 38 gadiem apsūdz par noziedzīgas organizācijas izveidošanu vai atbalstīšanu. Amatpersonas paziņojušas, ka pagaidām aizdomās turētie nav aizturēti.

Divi no aizdomās turētajiem esot arī plānojuši sabojāt naftas vadu, kas savieno Bavārijas pilsētu Ingolštati ar Triestes ostu Itālijā. Šis cauruļvads ir Bavārijas kritiskās infrastruktūras sastāvdaļa.

Aizdomās turētos apsūdz vismaz 1,4 miljonu eiro savākšanā pretlikumīgu darbību finansēšanai. 

Policija arī paziņojusi, ka pēc prokuratūras rīkojuma slēgta Pēdējās paaudzes vietne internetā. Vienlaikus ar kratīšanu arestēti divi bankas konti un vairāki īpašumi, lai saglabātu pierādījumus par Pēdējās paaudzes biedru struktūru un darbības finansējumu.

Pēdējā paaudze vēlas panākt, lai Vācijas valdība apstiprinātu plānu, kā sasniegt starptautisko mērķi ierobežot globālo sasilšanu līdz 1,5 grādiem pēc Celsija, salīdzinot ar pirmsindustriālo laikmetu. Grupas aktīvisti, pieprasot rīcību, kas mazinātu globālo sasilšanu, un atļautā ātruma samazināšanu uz lielceļiem, ir vairākkārt bloķējuši ielas Berlīnē un citās pilsētās, pielīmējuši plaukstas pie asfalta vai automašīnām ielu krustojumos un intensīvas satiksmes automaģistrāļu posmos.

BBC atgādina, ka pērn divi aktīvisti ar kartupeļu biezputru apmētāja Kloda Monē gleznu muzejā Potsdamā un pēc tam pielīmējās pie sienas.

Vācijas kanclers nodēvējis šīs grupas protestus par "pilnīgi trakiem". Vicekanclers Roberts Hābeks (Zaļo partija) teicis, ka ielu bloķēšana nepalīdz pārliecināt par klimata aizsardzību, tikai izraisa cilvēku dusmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits