Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vācijas prokurors liek nekavējoties atbrīvot Pudždemonu

Vācijas prokurors piektdien devis rīkojumu pēc galvojuma naudas iemaksāšanas nekavējoties atbrīvot Katalonijas ekspremjeru Karlesu Pudždemonu.

Šlēsvigas-Holšteinas federālās zemes prokurors par savu lēmumu paziņoja piektdien.

Pudždemons iepriekš tviterī bija ierakstījis: "Mums jāraugās nākotnē ar cerībām un optimismu, jo mums ir tiesības - tiesības neļaut viņiem nozagt mūsu nākotni. Mums ir jāuzstāj uz sava, un mēs nekad nedrīkstam padodies."

Tvītam, kas rakstīts katalāņu valodā, Pudždemons pievienojis mirkļbirku angļu valodā #FreeCatalanPoliticalPrisoners (Brīvību katalāņu politieslodzītajiem).

Pudždemona preses birojs paziņojis, ka Neiminsterē, kur Katalonijas ekspremjers tika turēts apcietinājumā, gaidot lēmumu lietā par viņa izdošanu Spānijai, domes ēkā plkst.18 notiks preses konference.

Vācijas tiesa ceturtdien nolēma līdz lēmuma pieņemšanai par Pudždemona izdošanu Spānijai atbrīvot bijušo Katalonijas premjerministru no apcietinājuma pret drošības naudu.

Šlēsvigas-Holšteinas Augstākā zemes tiesa drošības naudu noteica 75 000 eiro apmērā.

Pudždemonam arī reizi nedēļā jāierodas policijā, jāinformē varasiestādes par savu atrašanās vietu, turklāt viņš nedrīkst pamest Vāciju.

Tiesa nolēma, ka Pudždemonu nevar izdot Spānijai saistībā ar apsūdzībām dumpī, jo analoģiskas apsūdzības Vācijā par nodevību paredz, ka apsūdzētais ir pastrādājis vardarbību.

Tiesa gan norādīja, ka teorētiski būtu iespējama izraidīšana saistībā ar apsūdzībām par valsts naudas neatbilstošu tērēšanu, bet šajā jautājumā lēmums vēl ir jāpieņem.

Pudždemons 25.martā tika aizturēts Vācijā, kur viņš bija iebraucis no Dānijas, atrodoties ceļā uz Beļģiju.

Pudždemons Spānijā ir apsūdzēts par dumpi un par sabiedrisko līdzekļu izšķērdēšanu, organizējot Katalonijas neatkarības referendumu.

Pudždemona valdība 1.oktobrī sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Glābjoties no aizturēšanas, Pudždemons pēc viņa valdības atlaišanas aizbēga uz Beļģiju, bet Katalonijā palikušie viņa administrācijas locekļi, arī vicepremjers Urials Džunkerass, tika aizturēti un ievietoti apcietinājumā.

Katalonijas reģionālajās vēlēšanās 21.decembrī katalāņu separātisti tomēr saglabāja absolūto vairākumu, un pretstāve starp Barselonu un Madridi turpinās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits