Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Vācijas valdība nerīkos plašus Pirmā pasaules kara simtgades sarīkojumus

Vācijas valdība negrasās rīkot plašas Pirmā pasaules kara sākuma simtgades ceremonijas, tomēr sniegs zināmu finanšu palīdzību simtgades sarīkojumiem visa gada garumā, pavēstīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Martins Šēfers.

"Būs liela pilsoniskās sabiedrības un starptautisko notikumu pārbagātība. Mēs mūsu lomu saskatām iedrošinājumā, atbalstā un koordinācijā," norādīja Šēfers.

Simtgade nav tikai ar Vāciju saistāms notikums, kaut arī "ar Vāciju tai ir liels sakars", sacīja Šēfers. "Tam, kas milzīgi nepareizi notika 1914.gadā, ir liels sakars ar Eiropu."

Kancleres Angelas Merkeles preses sekretārs Štefens Zeiberts norādīja, ka gada laikā paredzēti vairāki pasākumi, no kuriem dažus atbalsta Vācijas valdība. Viens no tiem ir izstāde "1914. Pēc 100 gadiem", kas būs skatāma Vācijas Vēstures institūtā Berlīnē.

Atbilstoši pastāvošajai tradīcijai Vācijā piemiņas pasākumus rīko pilsoniskā sabiedrība un šie sarīkojumi notiek vietējā, nevis nacionālajā līmenī, sacīja Zeiberts.

Šēfers savukārt norādīja - kaut arī Ārlietu ministrija nav iesaistīta nekādu pasākumu rīkošanā, kuros būtu iesaistīts prezidents Joahims Gauks, kanclere Merkele vai ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers, no valdības puses pagaidām būtu pāragri nākt klajā ar paziņojumiem par notikumiem gada otrajā pusē, ņemot vērā, ka kopš valdības izveidošanas ir pagājušas tikai trīs nedēļas.

Tiesa gan, prezidenta preses sekretāre jau apstiprinājusi, ka Gauks piedalīsies vairākos kara simtgades piemiņas pasākumos ārzemēs.

Savukārt 23.septembrī Berlīnē prezidents piedalīsies sarīkojumā, kurā tiks spriests par memoriālu nozīmi. Vācijas Kara kapu komisija arī atbalsta vairākus pasākumus, kas notiks visa gada garumā.

Pirmais pasaules karš sākās 1914.gada 28.jūlijā un noslēdzās 1918.gada 11.novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits