Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina
Aptaujas rezultāti nav laba ziņa Vācijas kanclerei Angelai Merkelei, kurai sava migrācijas politika šogad jāaizstāv vēlēšanās

Vairums eiropiešu – pret musulmaņu imigrāciju

Londonas domnīcas Chatham House daļēji publiskotie sabiedrības viedokļa aptaujas dati atklāj, ka vairākums eiropiešu ir pret turpmāku imigrantu uzņemšanu no musulmaņu valstīm. Turklāt nevienā no 10 aptaujā iesaistītajām valstīm atbalsts musulmaņu imigrācijai nepārsniedza cilvēku proporciju, kuri iebilst pret to.

ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojums – uz 90 dienām aizliegt septiņu pārsvarā musulmaņu apdzīvotu valstu iedzīvotājiem iebraukt ASV –, kura darbību pagaidām apturējušas tiesas, izraisīja kritiskus Eiropas līderu vērtējumus. Vācijas kancleres Angelas Merkeles runasvīrs paziņoja, ka viņai nācies telefonsarunā ar Trampu izskaidrot ANO bēgļu konvenciju un uzsvērt, ka šāds rīkojums uzliek aizdomu ēnu visiem musulmaņiem. Londonas mērs Sadiks Hans izteicās, ka ielūgums Trampam apmeklēt Lielbritāniju jāatsauc līdz brīdim, kamēr viņš atceļ savu rīkojumu. "Man ir pilnīgi skaidrs, ka šis aizliegums ir nežēlīgs un apkaunojošs," mēra teikto citē Deutsche Welle.

Vienlaikus Eiropā izskanēja skaļas atbalsta balsis Trampa rīkojumam. Slavas dziesmas tam dzied labējie populisti, tostarp Marina Lepena Francijā, Gērts Vilderss Nīderlandē, Naidžels Farāžs Lielbritānijā un Aleksandrs Gaulands no partijas Alternatīva Vācijai (AfD), kurš izteicies, ka "Tramps rīkojas pareizi. Viņš rāda mums, kā tas ir jādara".

Vēl pirms Trampa rīkojuma veiktā aptauja atklāj, ka eiropieši vēlas apturēt imigrāciju no musulmaņu valstīm. Chathamhouse.org pagājušajā nedēļā ievietotā aptaujas rezultātu analīzē pētnieki secina, ka aptauja "atklāj plaši izplatītas sabiedrības bažas par imigrāciju no musulmaņu valstīm. Aptaujas rezultāti liecina, ka sabiedrības opozīcija tālākai imigrācijai no musulmaņu valstīm nav vērojama tikai Trampa elektorātā, bet ir visai plaši izplatīta. Gan Trampa, gan radikālo labējo partiju pozīcija gūst plašu sabiedrības atbalstu gan ASV, gan Eiropā".

Chatham House no 12. decembra līdz 11. janvārim aptaujāja vairāk nekā 10 tūkstošu cilvēku 10 Eiropas valstīs – Beļģijā, Vācijā, Grieķijā, Spānijā, Francijā, Itālijā, Austrijā, Lielbritānijā, Ungārijā un Polijā. Dažās no tām – Francijā, Beļģijā un Lielbritānijā – relatīvi ir visai liels musulmaņu īpatsvars iedzīvotāju vidū, citās – Polijā un Ungārijā – niecīgs.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 13.februāra laikrakstā Diena!

Top komentāri

Mjs
M
Pasakiet, lūdzu, kāpēc, kad runa iet par labējiem politiskiem spēkiem, tas tie tiek saukti par populistiem, bet, kad runā par kreisajiem, tad tos par populistiem neviens nedēvē? Mediji pasi kreisi noskaņoti?
opcijas
o
"We have 3 choices: we convert, we will be slaves, or stop the spread of the oppressive ideology of Islam." (C)
Vairums : 70%
V
https://www.chathamhouse.org/expert/comment/what-do-europeans-think-about-muslim-immigration
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits