Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

VDD brīdina par labējo ekstrēmistu radītajiem drošības riskiem Eiropā

Šonedēļ Vācijā notikušās apšaudes ir apliecinājums tam, ka turpina aktualizēties labējo ekstrēmistu radītie drošības riski Eiropā, atzina Valsts drošības dienestā (VDD).

Lai gan labējo ekstrēmistu radītie riski joprojām ir salīdzinoši mazāki nekā islāmistu teroristu draudi, arī labējo ekstrēmistu vardarbīgajām aktivitātēm ir jāpievērš arvien lielāka uzmanība, uzsvēra dienestā.

Minēto apliecina arī Latvijas pieredze. VDD atgādina, ka pērn dienestam izdevās novērst teroraktus, ko labējais ekstrēmists plānoja īstenot vairākās vietās Jūrmalā. 

VDD pret minēto personu sāka kriminālprocesu, un kratīšanā personas dzīvesvietā tika izņemti pneimatiskie ieroči, to munīcija un medību dunču kolekcija, kā arī konstatēti pietiekami detalizēti plāni par gatavošanos veikt vardarbīgus uzbrukumus vairākās vietās Jūrmalā.

Papildus persona dažādās interneta vietnēs ilgstoši bija publicējusi pret krievu un romu tautības Latvijas iedzīvotājiem vērstus komentārus, kā arī nacistiskās Vācijas armiju un labējo ekstrēmistu Andersu Bēringu-Breivīku slavinošus ierakstus. Minētie ieraksti saturēja arī aicinājumus iznīcināt minētās etniskās grupas.

Ekspertīzē persona tika atzīta par nepieskaitāmu, un tai piemērots medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis - ārstēšana vispārēja tipa psihiatriskajā slimnīcā.

Jau ziņots, ka trešdienas vakarā Hānavā, Vācijā, notika divas apšaudes, kurās tika nogalināti deviņi cilvēki. 43 gadus vecais aizdomās turamais un viņa 72 gadus vecā māte vēlāk tika atrasti miruši kādā dzīvoklī netālu no otrās apšaudes vietas.

Tiek uzskatīts, ka aizdomās turamais rīkojies viens, pēc tam nogalinājis savu māti un izdarījis pašnāvību.

Policija uzskata, ka slepkavam bijuši izteikti rasistiski uzskati. Arī Vācijas iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers apstiprinājis, ka šis noziegums tiek uzskatīts par rasistiski motivētu teroraktu. 

Viņš norādījis, ka šis ir "trešais labējā spārna teroristu uzbrukums pāris mēnešu laikā".

Mediji ziņoja, ka upuru vidū ir bijuši vairāki turki un kurdi.

 

Top komentāri

ļuļa
ļ
atkal jau runā par sekām, nevis cēloņiem. kamēr lietas nesauks īstajos vārdos, nekas nemainīsies. eiropassavienības impotence drošības jautājumos ir vienkārši neiedomājama. šitas pats hanau šāvējs bija atbildīgo iestāžu redzeslokā jau labu laiku un sūtīja policijai vēstules ar tekstiem, cik tautas esot uz zemes jāiznīcina pilnībā. īsāk sakot, policijai viņa uzskati un psihiskais stāvoklis bija labi zināmi, bet viņi neko nedarīja. un vēl papildjautājums. šajā gadījumā ir acīmredzama darīšana nevis ar labējo uzskatu pārstāvi kā breivīku, bet galīgi psihisku slimu cilvēku. kāpēc pie islāmistu teroristiem parasti raksta, ka psihiski slims, bet te ar pušplēstu vārdu par to neieminas?
reptilis
r
Beidzot būtu jāsāk runāt par būtību - vai pastāv vēl neatkarīga Latvijas valsts?...vai vēl aizvien tā skaitās Nacionāla valsts?...vai tā ir jāsargā? ..ja,ir ,tad kāpēc? Kāpēc tiek ievesti migranti un pie kāda rezultāta tāda politika novedīs? Vai homoseksuālisms ir Vērtība? Vai nebūtu jāizvērtē mūsu ieguvumi un zaudējumi ES? VDD būtu jāatskaitās par Latvijas valsts aizsardzību no tās ienaidniekiem,bet te atkal ir Liela problēma - ko uzskatīt par ienaidnieku?Būtu interesanti uzzināt VDD viedokli par šiem jautājumiem.
Jānis
J
Viltus ziņa virsrakstā. VDD nebrīdina. Ja viņi brīdinātu, tas būtu nonsens. Ko nozīmē brīdināt? Tas nozīmētu, ka VDD netiek galā ar saviem pienākumiem, ka situācija ir izgājusi no kontroles, ka visi tiek brīdināti ar domu - sargājieties paši. Ne kā tāda nav. VDD izklāsta vienu gadījumu, tos, kas vārojams Vācijā, un viss. Īsi sakot, LETA - nebaidiet cilvēkus, variet nonākt VDD redzes lokā, te viens pajokoja par vīrusu Cēsīs, nu jau kriminālprocess.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits