Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Vēsturnieks: Jauni dokumenti apliecina Valensas sadarbību ar komunistu specdienestiem

Jaunatrasti dokumenti sniedz "papildus apstiprinājumu", ka neatkarīgās arodapvienības Solidaritāte līdzdibinātājs un atjaunotās Polijas pirmais prezidents Lehs Valensa savulaik bijis komunistiskā marionešu režīma slepeno dienestu ziņotājs, trešdien paziņojis vēsturnieks Slavomirs Cenckevičs.

Militārās vēstures biroja (WBH) direktors Cenckevičs atsaucas uz iepriekš nezināmiem komunistiskā režīma dokumentiem, kurus poļu žurnālistu grupa uzgājusi ASV, vēsta ziņu vietne niezalezna.pl.

Materiāli atrasti Stenfordā izvietotajā Hūvera institūta arhīvā, kur glabājas vairāki simti lapaspušu komunistiskās režīma drošības dienesta dokumentu, tostarp kādreizējā iekšlietu ministra Česlava Kiščaka personīgās piezīmes.

"Mums ir papildus apstiprinājums, ka Valensa bijis drošības dienesta aģents un ka [pēc komunistiskā režīma krišanas 1989.gadā] šī lieta kļuvusi par valsts noslēpumu," norādīja Cenckevičs.

Ar dokumentiem iepazinušies arī laikraksta Rzeczpospolita un Polijas Radio žurnālisti.

Intervijā Radio 24 Cenckevičs atzinis, ka Kiščaks "bija ļoti svarīgs šī atmiņas zuduma sargātājs".

Vēsturnieks pieļāva iespēju, ka pēc bijušā ministra nāves Kiščaka atraitne dokumentus pārdevusi.

"Patiesībā dokumentu bija darījumu priekšmets arī pirms viņa nāves," norādīja Cenkevičs, piebilstot, ka "Kiščaks pats piedalījās finansiālās sarunās ar amerikāņiem".

Starp jaunatklātajiem dokumentiem ir Valensas vēstule pēdējam komunistiskā marionešu režīma līderim ģenerālim Voiceham Jaruzeļskim.

Valensa vairākkārt noliedzis, apgalvojumus, ka viņš bijis apmaksāts komunistu specdienestu aģents.

"Es nekad neesmu sadarbojies ar komunistu dienestiem. es nekad neesmu bijis komunistu pusē," pagājušā gada augustā intervijā raidorganizācijai Polsat News uzsvēra Valensa, komentējot Polijas Nacionālās piemiņas institūta (IPN) veikto pārbaudi.

IPN, kura pilnvarās ir izmeklēt Polijā pastrādātos nacistu un komunistu noziegumus, pamatojoties uz Kiščaka mājā pēc viņa nāves atrasto dokumentu grafoloģisko ekspertīzi, pagājušā gada janvārī atzina, ka Valensa bijis apmaksāts komunistiskā režīma slepeno dienestu aģents.

Jaunatklātā "Kiščaka kolekcija" satur arī dokumentus, kas liecina par karastāvokļa ievešanu Polijā 1981.gadā. Tāpat tie varētu atklāt jaunus faktus par pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados komunistisko varasiestāžu pastrādātajām studenta Gžegoža Pšemika un priestera Ježija Popeluško slepkavībām, vēsta niezalezna.pl..

Top komentāri

Cilveks
C
Ja labi apčakarēts,pie mums arī bija tā saucamie,,aģenti,, kurus speciāli iebiedēja vai arī paši bija tā saucamie aģenti. Tie bija tādi laiki, un teikt ka Valensa speciāli bija kāda veida vainīgs ir absurds. Jā,būs tiešā un pierādīs, ka viņa vai nu ieliks spridzekli vai ka savādāk, tad var vainot un sodīt cilvēku, betta tas ir feiks.
reptilis
r
Ko tur Valensa...ir tāds cilvēks Vladimirs Bukovskis,kurš Jeļcina laikā nokopēja PSRS slepenos arhīvus,kuros bija TĀDI dokumenti...TĀDI dokumenti...,kuros ir ASV demokrātiskās partijas un inteliģences slepena sadarbība ar PSRS:))))....https://www.youtube.com/watch?v=tn7Tq_0hrnk
TrollisJT
T
Var pieņemt, ka boļševiku pārvaldītajās teritorijās pāreja no sociālisma (attīstīta) atpakaļ uz kapitālismu būtu bijusi iespējama pēc "iniciatīvas no apakšas". Bet, kādas asiņu upes tad būtu plūdušas...? Varam tikai priecāties, ka boļševiki apjēdza realitāti un laikus sāka savus monstrus demontēt paši. Kāda nozīme, kā aģents bija Valensa? Rezultātam ir nozīme.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits