Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Zēhofers pēc CSU zaudētā vairākuma Bavārijas landtāgā neatkāpsies no partijas vadītāja amata

Vācijas iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers noraidījis aicinājumus atkāpties no Kristīgi sociālās savienības (CSU) vadītāja amata pēc partijas absolūtā vairākumu zaudēšanas Bavārijas landtāga vēlēšanās.

"Es neiesaistīšos diskusijās par personāla pārmaiņām," pirmdien pavēstīja Zēhoferrs, atbildot uz jautājumu, vai viņš demisionēs. "Ne no savas puses."

Viņš atzina, ka "sarežģīto" rezultātu dēļ tiks veiktas izmaiņas, taču sīkāku informāciju nesniedza.

Kā liecina provizoriskie rezultāti pēc visu balsu saskaitīšanas, Bavārijā svētdien notikušajās landtāga vēlēšanās CSU, kas šajā Vācijas federālajā zemē atradusies pie varas ilgāk nekā 70 gadus, zaudējusi absolūto vairākumu.

CSU, kas ir Vācijas kancleres Angelas Merkeles vadīto kristīgo demokrātu (CDU) vietējā māsaspartija, ieguvusi 37,2% balsu, kas ir par aptuveni desmit procentpunktiem mazāk nekā iepriekšējās vēlēšanās 2013. gadā.

Vēl nepatīkamāku sagrāvi Bavārijā piedzīvojuši sociāldemokrāti (SPD), kas Berlīnē līdz ar CDU/CSU veido Merkeles vadīto "lielo koalīciju".

SPD ieguvusi tikai 9,7% balsu. Salīdzinot 2013. gadā savu balsi par sociāldemokrātiem atdeva 20,6% vēlētāju.

Tikmēr "zaļie" ieguvuši otru lielāko balsu skaitu - 17,5%, kas ir par aptuveni desmit procentpunktiem vairāk nekā iepriekšējās landtāga vēlēšanās.

Savukārt pret imigrāciju noskaņotā eiroskeptiķu partija Alternatīva Vācijai (AfD) ieguvusi 10,2% balsu, iekļūstot Bavārijas landtāgā ar pirmo piegājienu.

Līdz ar to 2013. gadā dibinātā eiroskeptiķu partija ir pārstāvēta gandrīz visos zemju reģionālajos parlamentos, izņemot Heseni, kur landtāga vēlēšanas notiks divas nedēļas vēlāk. Taču arī tur aptaujas AfD sola drošu piecu procentu barjeras pārvarēšanu.

Par Brīvajiem vēlētājiem (Freie Waehler - FW) nobalsojuši 11,6% bavāriešu, bet par liberālo Brīvo demokrātu partiju (FDP) - 5,1% vēlētāju.

Savukārt kreiso ekstrēmistu partija Die Linke (Kreisie) saņēmusi tikai 3,5% balsu, neiekļūstot landtāgā.

No 205 vietām jaunajā Bavārijas landtāgā CSU būs attiecīgi 85 vietas, "zaļajiem" būs 38 vietas, FW būs 27, bet AfD - 22 vietas. Arī sociāldemokrātiem būs 22 vietas, bet FDP -- 11 vietas.

Vēlētāju aktivitāte sasniedza 72,5%, kas ir vairāk nekā vēlēšanās 2013.gadā, kad nobalsoja 63,6% vēlētāju.

Top komentāri

Elijah
E
NEKAS NAV ZAUDĒTS. CSU - 37,2%, un Latvijā par tādu iznākumu var tikai sapņot. Jā, zaļie apsteidza SPD, un par to paldies jāsaka tam, ka zaļiem harizmātiski līderi, bet Šulcs lieloties SPD noraka. Protams, galvu (kā visur) ir pacēluši muļķi un komunisti, un lai gan vācieši ir gudra tauta, un nekad par šiem nebalsos, savs procents muļķu ir katrai tautai.
Gunārs Kundrāts
G
Gluži kā komūnists Augusts Brigmanis no LZS vadītāja amata.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits