Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Forbes: Vai Krievijai bija taisnība, skeptiski raugoties uz arābu pavasari?

Tagad, kad Ēģipti atkal ir pārņēmis varmācības vilnis un šī valsts, spriežot pēc visa, sliecas pilsoņu kara virzienā, ir īstais laiks veikt tā dēvētā arābu pavasara analīzi, raksta žurnāls Forbes. Fakts, ka divus ar pusi gadus pēc Hosni Mubaraka gāšanas Kairas ielās tāpat kā agrāk nogalina mierīgus demonstrantus, liecina: daudz vairāk taisnības ir izrādījies tiem, kuri skeptiski raudzījās uz arābu revolūcijām, teikts rakstā. 

Ar pārliecību var teikt, ka arābu pavasara atspoguļojums Krievijā radikāli atšķīrās no rietumu skatījuma uz šiem notikumiem. Ne tikai Kremļa oficiālie eksperti un sabiedrisko attiecību speciālisti, bet arī zinātnieki, un neatkarīgie analītiķi kopš paša sākuma neizrādīja nekādu prieku par masu sacelšanos Tuvajos Austrumos. Atšķirībā no rietumu kolēģiem, Krievijas speciālisti reģionam paredzēja ekonomisko sabrukumu, reliģiskos konfliktus un politisko haosu, teikts rakstā.

Laikā kad Kremlis veikli pielāgoja savu diplomātiju apstākļiem katrā konkrētā reģiona valstī, Krievijas sabiedrība kopumā nepieņēma arābu pavasari un bija pārliecināta, ka tas beigsies ar katastrofu, uzskata izdevums. Krievijas iedzīvotāju nepatika pret tautas sacelšanos ir skaidrojama ar tās personīgo neveiksmīgo vēsturisko pieredzi un no PSRS laikiem palikušās vispārējās neuzticības plašu masu līdzdalībai politikā, pie kam esošā vara visādi sekmē šo neuzticību, teikts rakstā.

Rietumu ekspertu 2011. gadā izteiktās prognozes par piramīdu valsts nākotne šodien pārsteidz ar savu naivumu, atzīst Forbes, norādot – rietumos patiesi ticēja, ka līdz ar H. Mubaraka gāšanu visas Ēģiptes problēmas atrisināsies pašas par sevi. Patiesībā, ņemot vērā haosu ekonomikā, reliģiska rakstura domstarpības un politisko institūtu attīstības līmeni, būtu īsts brīnums, ja šis periods valsts stāstā nenovestu pie traģēdijas, secināts publikācijā.

„Arābu pavasara šausminošo rezultātu dēļ rietumiem nepieciešams skeptiski attiekties pret masu politiskajām kustībām un ņemt vērā arī pretējus viedokļus par to darbības iespējamajiem rezultātiem,” iesaka izdevums.

Vienlaikus publikācijā piebilsts, ka cilvēkiem nešaubīgi ir tiesības izvēlēties, kam uzticēt varu, tomēr masu revolūcijām nabadzīgās valstīs no vēsturiska redzes viedokļa ir ne visai laba reputācija. „Šķiet, ka krievi ir labi apguvuši vēstures mācības, par kurām steidzami nepieciešams atcerēties arī rietumos,” teikts raksta noslēgumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits