Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

ĀM: Krievija arvien vairāk gatava lietot militāru spēku savu interešu aizstāvēšanai

 Krievija arvien vairāk ir gatava lietot militāru spēku savu interešu aizstāvēšanai, tostarp mainot neatkarīgu valstu robežas ar spēku kā Krimas aneksijas gadījumā, norādīts Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotajā ziņojuma darba dokumentā par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības (ES) jautājumos.

Dokumenta projektā ministrija norādījusi, ka Latvijas interesēs ir stiprināt NATO kolektīvo aizsardzību, tostarp atturēšanu, kas galvenokārt sastāv no NATO reaģēšanas spējām un militārās klātbūtnes, tostarp Latvijā, kā arī veidot ciešākas NATO attiecības ar partnervalstīm, arī ar Zviedriju, Somiju, Gruziju un Melnkalni.

NATO centrālā loma Eiroatlantiskajā drošības telpā ir pieaugusi kopš Krievijas agresijas Ukrainā, lielākas militārās aktivitātes pie Latvijas robežām un pasaulē kopumā. Jārēķinās, ka Krievija arvien vairāk gatava lietot militāru spēku savu interešu aizstāvēšanai, tostarp mainot neatkarīgu valstu robežas ar spēku kā Krimas aneksijas gadījumā, pauž ministrija.

Tāpat tā norādījusi, ka Latvija nemainīgi atbalsta tā saukto NATO atvērto durvju politiku, kura palīdzēja Latvijai iestāties NATO 2004.gadā, un palielina mieru un drošību Eiropā šodien. Melnkalnes uzaicināšana iestāties NATO apliecinot ne tikai NATO neaizstājamo lomu Eiropas drošībā, bet arī atvērto durvju politikas turpināšanu un nozīmi mūsdienās. Vienlaikus Latvija turpinās veicināt Gruzijas Eiroatlantiskās integrācijas procesu, sniedzot gan politisku, gan praktisku atbalstu šim procesam.

NATO sadarbības uzlabošana ar Zviedriju un Somiju ne tikai veicina NATO un šo partnervalstu drošību, bet arī uzlabo drošības klimatu Baltijas jūras reģionā, uzskata ministrija. Intensīvākas sadarbības pamats ir kopīga izpratne par pieaugošo draudu iemesliem un to pārvarēšanas ceļiem.

Latvija turpinās atbalstīt gan aktīvāku NATO politisko dialogu, gan ciešāku praktisko sadarbību ar Zviedriju un Somiju tādās jomās kā kopīgas mācības un krīžu vadības mācības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits