Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Atslepenoti dokumenti sniedz ieskatu Gorbačova un Tečeres attiecībās

Otrdien atslepenotie dokumenti sniedz jaunu ieskatu kādreizējās Lielbritānijas premjerministres Mārgaretas Tečeres attiecībās ar pēdējo PSRS līderi Mihailu Gorbačovu.Pēc Gorbačova pirmās oficiālās vizītes Apvienotajā Karalistē 1984.gadā, kas notika, vēl četrus mēnešus pirms viņš kļuva par PSRS Komunistiskās partijas vadoni, Tečere jau atzinīgi izteikusies par viņa "šarmu un humoru".

Dokumentus publiskojis Lielbritānijas Nacionālais arhīvs, jo, apritot 30 gadiem kopš to tapšanas, saskaņā ar likumu atcelts to slepenības statuss.Pēc Gorbačova 1984.gada vizītes Tečere rakstīja toreizējam ASV prezidentam Ronaldam Reiganam: "Manierēs viņš ir relatīvi atvērts un inteliģents. Viņš ir pieklājīgs, un viņam piemīt zināms šarms un humors. Es noteikti viņu uzskatu par cilvēku, ar kuru iespējams sadarboties."Neskatoties uz radīto pozitīvo iespaidu, Gorbačovs nav izbēdzis no "dzelzs lēdijas" kritikas."Viņš noteikti nav radis pie uzstājīgas tincināšanas, kādai viņu pakļāvu, piemēram, par cilvēktiesībām Padomju Savienībā," raksta Tečere.Britu amatpersonas pārsteigusi arī Gorbačova tolaik spriganā dzīvesbiedre, kura vizītes laikā iegriezusies arī karaliskā juvelierizstrādājumu piegādāja Mappin and Webb veikalā, lai iegādātos ar rubīniem un dimantiem rotātus zelta auskarus.Pēc atgriešanās dzimtenē Raisa Gorbačova nosūtīja Lielbritānijas lauksaimniecības ministram, ar kuru bija tikusies, pavārgrāmatu ar 500 baltkrievu kartupeļu ēdienu receptēm.Komentējot šo dāvanu, kāds ministrijas ierēdnis vārdā Aivors Levenlijs rakstījis savam kolēģim Daunigstrītā Lenam Apljārdam: "Ja jums ir kāds, kas lasa krieviski, un ja jums garšo kartupeļi, mēs labprāt jums to aizdosim."

Top komentāri

Dr.xy
D
Vai tas ,ka sis tips ir ticies ar Lielbritanijas Premjerministres,un ka vina sieva ir nosutijusi pavargramatu Lielbritanijas ministram,pec raksta autora, LETA - AFP domam ir slepenu dokumentu atslepenosana ?! Vai kadam no LETA´s ,Diena´s u.t.t. vispar ir zinams ka Gorbacovs bija tipisks neintiligents kumunistika rezima parstavis,kuram vajadzeja kreditus no Rietumiem,lai glabtu PSRS.Tagad Vacijas politiki brinas,ka vinu milulis gorbi,atbalsta kremla sizofrena pundura noziegumus,un kritize Rietumu valstis. Vai LETA´i nav zinams,ka OMON banditus uz Baltiju sutija miera balodis gorbi ?!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits