Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Darbu Latvijā sākusi Krievijas propagandas medija Sputnik versija latviešu valodā

Darbu Latvijā sākusi Krievijas propagandas medija Sputnik versija latviešu valodā - sputniknews.lv.

Portālā publicētas ziņas latviešu un krievu valodās par notikumiem Latvijā, Krievijā un citviet pasaulē, solot, ka tieši šis interneta resurss runāšot "par to, par ko citi klusē".

Domēnu sputniknews.lv reģistrējusi Krievijas valsts informācijas aģentūra Rossiya Segodnya. Tajā ir atrodamas pāris e-pasta adreses preses relīžu, sadarbības un reklāmas izvietošanas piedāvājumu iesūtīšanai, bet nekādu citu kontaktu nav, kā arī nav redzama informācija, kas ir rakstu autori un redakcijas darbinieki.

Sputnik ir daļa no Krievijas valsts informācijas aģentūras Rossiya Segodnya, kuru vada Dmitrijs Kiseļovs. Savu propagandista darbību dēļ Kiseļovs ir iekļauts Eiropas Savienības sankciju sarakstā.

Rossiya Segodnya tika izveidota 2013.gada nogalē pēc ziņu aģentūras RIA Novosti reformēšanas. Krievijas prezidenta administrācija tad nolēma, valsts līdzekļi jātērē nevis neitrālās informācijas ražošanai, bet valsts oficiālās pozīcijas aktīvākai tiražēšanai ārvalstīs. Šī mērķa sasniegšanai Rossiya Segodnya ir vairāki rīki. Paralēli ziņu aģentūrai tai ir ārzemēs raidošais televīzijas kanāls RT, vairāki citi projekti, ieskaitot Ukrainas notikumiem veltītu Ukraina.ru.

Pērn tika vēstīts, ka Sputnik plāno sākt darbību vairāk nekā 30 valstīs.

Pagājušā gada februārī LTV raidījums De facto jau ziņoja, ka jaunais Krievijas propagandas medijs Sputnik gatavojas izvērst darbību arī Latvijā un vervē žurnālistus.

Latvijā šis propagandas medijs plānoja atvērt interneta portālu divās valodās - krieviski un latviski. Projekta galvenā mērķauditorija bija iecerēti jaunieši.

Kā liecina informācija sputniknews.lv portālā, "Sputnik pilnībā orientējas uz ārvalsts auditoriju. Katrai Sputnik redakcijai ir savas vietnes lielākajās pasaules galvaspilsētās, kā arī Sputnik pārraida no vietējo radiostaciju studijām". Saskaņā ar portālā publicēto informāciju kopējais Sputnik radio ētera stundu skaits pārsniedza 800 stundas diennaktī 130 pasaules pilsētās, 34 valstīs un 30 pasaules valodās.

"Aģentūra izveido ekskluzīvu tīmekļvietņu saturu, piedāvā radio raidījumus vietējai auditorijai, tai pieder multimediju preses centri," teikts sputniknew.lv portālā.

Kā ziņots, pērn augustā Uzņēmumu reģistrs (UR) lēma atteikt Latvijas pārstāvniecību reģistrā ierakstīt Krievijas valstij piederošo informatīvo aģentūru Russia Today. Iestādē skaidroja, ka UR valsts notārs, izskatot Krievijas Federālās valsts unitārā uzņēmuma "Starptautiskā informācijas aģentūra Rossiya Segodnya" (Russia Today) pārstāvniecības reģistrācijas pieteikumu, pieņēmis lēmumu atteikt minēto pārstāvniecību ierakstīt pārstāvniecību reģistrā. UR atzina, ka, izskatot iestādē iesniegto Russia Today pieteikumu un tam pievienotos dokumentus, tika konstatēts, ka tie neatbilst Latvijas Satversmei, kā arī citiem Latvijas normatīvajiem aktiem.

UR iepriekš lūdza Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP) sniegt viedokli šajā jautājumā. NEPLP sniegtajā viedoklī minēts, ka saskaņā ar UR sniegto informāciju Russia Today mērķis ir ar radio un interneta palīdzību izplatīt "Krievijas Federācijas ārpolitikas interesēm atbilstošas ziņas Latvijas informatīvajā telpā". Padome konstatējusi pārkāpumus elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem, kuru pārraidītajā vai retranslētajā programmā tikusi izplatīta tendencioza, Krievijas Federācijas ārpolitikas nostādnēm atbilstoša informācija.

Top komentāri

Koments
K
Paši jūs, rietumiem pakļautie propagandoni un feiku tiražētāji, bet tas ir ziņu portāls! :)
Koments
K
"Krievijas prezidenta administrācija tad nolēma, valsts līdzekļi jātērē nevis neitrālās informācijas ražošanai, bet valsts oficiālās pozīcijas aktīvākai tiražēšanai ārvalstīs" Vispār jau, tas bija atbildes gājiens - pretpropaganda rietumu uzsāktai (ilgi pirms) melu lavīnai!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits