Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

ES ziņojums: Gruzija sāka karu, bet Krievija uz to bija izprovocējusi

Gruzija izšāva pirmo šāviņu, bet Krievija jau iepriekš bija paveikusi visu, lai konflikts 2008.augustā nonāktu līdz karadarbībai, kas ilga piecas dienas un nodarīja milzu postījumus. Šādi secinājumi lasāmi trešdien publicētajā Eiropas Savienības (ES) izmeklēšanas ziņojumā. Pēc ziņojuma saņemšanas gan Krievija, gan Gruzija izteica gandarījumu par atsevišķiem secinājumiem, kas savā veidā attaisnojot valsts rīcību.

Krievijas vēstnieks ES Vladimirs Čižovs sacīja, ka ziņojums devis "nepārprotamu apstiprinājumu, kas sāka karu — Gruzija". Viņš arī uzskata, ka izmeklēšana kārtējo reizi apliecinājusi, ka Maskavai nevēlamajam Gruzijas prezidentam Mihailam Saakašvili ir jāatkāpjas, raksta AFP. Savukārt Gruzija uzsvēra ziņojumā secināto, ka Krievija konfliktam gatavojusies jau krietni iepriekš. "Tas pierāda, ka karadarbība 7. un 8.augustā bija kulminācija Krievijas priekšdarbiem," paziņoja Gruzijas reintegrācijas ministrs Temurs Jakobašvili. Viņam piebalsoja arī Gruzijas vēstniece ES Salome Samadašvili. "Manas valsts paustās apsūdzības ir pierādītas. Tā bija Gruzija, kas tika pakļauta citas valsts iebrukumam, pārkāpjot starptautiskos likumus," viņa sacīja. Abas valstis vienmēr apgalvojušas, ka pagājušā gada augustā iesaistījušās karadarbībā aizsardzības nolūkos. Tomēr ES ziņojumā teikts, ka Krievijas militārā reakcija uz Gruzijas uzbrukumu Ziemeļosetijai bijusi ar neadekvāti lielu spēku. Krievija to noliedz. ES izmeklētāji apgalvo, ka Gruzijas varas iestādes nav sniegušas nevienu ticamu paskaidrojumu, lai sniegtu jebkādu likumīgu pamatu tās militāro spēku uzbrukumam Ziemeļosetijas galvaspilsētai Chinvali 2008.gada 7.augusta naktī, informē Reuters. Ziņojumā pausts, ka Gruzijas, Krievijas un Ziemeļosetijas spēki konflikta laikā pārkāpuši starptautiskos likumus un pastāv nopietnas bažas par jauna konflikta iespējamību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievu lidlaukā Krimā atskanējuši sprādzieni

Naktī uz trešdienu atskanējuši sprādzieni krievu okupētajā Krimas pussalā netālu no Džankojas kara lidlauka, vēsta lietotnes Telegram kanāls Astra un citi vietējie mediji.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits