Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Iereibis muzeja apmeklētājs Krievijā ar stabu saplēš slavenu 19.gs. gleznu

Kāds muzeja apmeklētājs aizvadītajā nedēļas nogalē Tretjakova mākslas galerijā Maskavā pamatīgi sabojājis vienu slavenākajām gleznām Krievijā - 1885. gadā tapušo reālisma virziena pārstāvja Iļjas Repina darbu Ivans Bargais un viņa dēls Ivans 1581.gada 16. novembrī​, kurā cars tur savu mirstošo dēlu, kuru pats naida uzliesmojumā nāvējoši ievainojis.

Krievijas Iekšlietu ministrijas izplatītajā video 37 gadus vecais aizturētais atzīstas nodarījumā - viņš todien bija viens no pēdējiem apmeklētājiem muzejā un ieradies tajā neilgi pirms slēgšanas. Vīrietis apgalvoja, ka neieradās muzejā ar nolūku sabojāt gleznu: "Es vēlējos doties prom, bet tad iegāju muzeja bufetē un izdzēru 100 gramus šņabja. Es parasti nedzeru šņabi." Viņš norādīja, ka huligānisma aktu pastrādājis spēcīgu, neizskaidrojamu emociju uzplūdā.

Vīrietis pagājis garām muzeja darbinieku grupai, paņēmis vienu no norobežojošās barjeras metāla stabiņiem un vairākas reizes ar to iesitis pa gleznas aizsargstiklu. Rezultātā stikls saplīsis, bet lauskas sabojājušas gleznu.

Neilgi pēc notikušā bojājumus ieradās novērtēt muzeja kuratori un restauratori, kuri atzina, ka glezna ir pamatīgi bojāta, audekls ir saplēsts trīs vietās gleznas centrālajā daļā, kur redzams mirstošais Ivana Bargā dēls, tāpat bojāts gleznas oriģinālais rāmis. Eksperti tomēr prognozēja, ka gleznu būs iespējams atjaunot.

Krievijas Iekšlietu ministrijas preses pārstāve Irīna Volka informēja, ka vīrietim izvirzītas apsūdzības kultūras mantojuma bojāšanā.

Jāatgādina, ka šī glezna Krievijā ir pretrunīgi vērtēta, un krievu nacionālisti Tretjakova galerijai jau vairākkārt pieprasījuši to izņemt no ekspozīcijas, nepiekrītot gleznā ietvertajam naratīvam. Tretjakova galerija atteikusies prasības izpildīt.

Top komentāri

j
Zinu, ka Repins noteikti nedzīvoja 1985. gadā! Zinu, ka 19. gadsimts nebija 1900. gados. Bet vai driķelētājam (galu galā info ievietotājam diena.lv) pietrūka 3 sekundes, lai pārbaudītu, kad Repins dzīvojis? (1844-1930). Savu darbu pavirši pildošu un slinku darbinieku - projām! Ar koku! Ar to pašu "stabu", kas izrādās, ir tikai metāla stienis nevis elektrības vai apgaismes stabs.
Jūsu rakstā
J
nav nekādas kārtības ar gadskaitļiem.
Lukuču Juris
L
Alkohola un karstā laika nogurdināts Dienas žurnālists sajauc Iļjas Repina gleznu ar 1985. gadā paša lietotu pamperu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits