Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

ISW: Krievija Bahmutas ieņemšanas vietā orientējas uz Ukrainas pretuzbrukumu

Krievijas Aizsardzības ministrija ir mainījusi prioritātes kaujas laukā, uzmanību no Bahmutas sagrābšanas pārorientējot uz gatavošanos Ukrainas pretuzbrukumam, pausts ASV Kara studiju institūta (ISW) jaunākajā ziņojumā.

Tāda fokusa maiņa sarežģītā situācijā varētu būt atstājusi algotņu bandas "Vagner" kaujiniekus un tās vadītāju Jevgēņiju Prigožinu, secinājuši ISW analītiķi.

Analītiķi norāda, ka videoieraksts, kurā Prigožins draud atvilkt savus spēkus no Bahmutas, ja tie nesaņems nepieciešamo munīciju, liecina par "izmisumu un dziļām dusmām". Turklāt, neskatoties uz Krievijas Aizsardzības ministrijas lēmumu mainīt akcentu, kas var būtiski apdraudēt "Vagner" efektīvu darbību, algotņi nav pārtraukuši centienus pilnībā ieņemt Bahmutu, lai gan "vagneriešiem" trūkst munīcijas.

""Vagner" pastāvīgā neatlaidība Bahmutā ir pretrunā ar vispārēju Krievijas ofensīvu palēnināšanos citviet Ukrainā, jo regulārā Krievijas armija, šķiet, lielākoties maina uzmanību, lai sagatavotos ilgi gaidītajam Ukrainas pretuzbrukumam," ziņo ISW.

Eksperti pauduši pārliecību, ka "Vagner" zaudējumi Bahmutā apvienojumā ar Krievijas Aizsardzības ministrijas iespējamo lēmumu operācijai Bahmutā noteikt zemāku prioritāti varētu būt īpaši slikta situācija Prigožinam un "vagneriešiem".

"Pagaidām nav zināms, vai patiešām Prigožins vēlas aiziet no Bahmutas 10.maijā vai arī viņa paziņojums bija pēdējais izmisuma mēģinājums iegūt Aizsardzības ministrijas atbalstu. Ja "Vagner" aizies, tad viņiem, domājams, būs nepieciešams Krievijas Aizsardzības ministrijas aprīkojums, lai aizsargātos un atvieglotu atkāpšanos," lasāms ISW ziņojumā.

Turklāt, ISW analītiķu vērtējumā, Krievijas armijai trūkst rezervju, kas nepieciešamas, lai nokomplektēt pozīcijas, kuras "Vagner" algotņi varētu atstāt Bahmutā.

"Lielie "Vagner" zaudējumi Bahmutā taktisku sasniegumu vārdā, kā arī vispārēja Krievijas karavīru pāriešana uz piesardzīgākām pozīcijām, gatavojoties aizsardzības operācijām, šķiet, ukraiņu spēkiem sniedz iespēju veiksmīgiem pretuzbrukumi dažādos frontes rajonos," paziņojuši ISW analītiķi.

Jau vēstīts, ka savā "Telegram" kanālā Prigožins paziņoja, ka "2023.gada 10.maijā mums būs jānodod mūsu pozīcijas Bahmutā Aizsardzības ministrijas vienībām un jāatvelk "Vagner" vienības uz aizmugures nometnēm, lai aplaizītu savs brūces".

Prigožins iepriekš publiskoja sociālajos medijos video, kurā, ejot starp kritušo kaujinieku līķiem, pieprasīja Krievijas Aizsardzības ministriju piegādāt vairāk munīcijas.

Prigožins jau vairākkārt žēlojies par "lādiņu badu" un apsūdz atsevišķus Krievijas karaspēka komandierus "valsts interešu nodevībā".

Prigožins, kurš savulaik dēvēts par diktatora Vladimira Putina pavāru un iepriekš centās turēties ēnā, sākoties atkārtotajam Maskavas iebrukumam Ukrainā, atklāti atzinis, ka ir "Vagner" dibinātājs, un sācis spēlēt arvien pamanāmāku lomu Krievijas politikā. Taču tas daļā Krievijas elites izraisījis nepatiku, jo tā bijušo kriminālnoziedznieku, kas savulaik tiesāts par laupīšanu, neuzskata par piederīgu savam lokam.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits