Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Jaunās Baltkrievijas atomelektrostacijas būvdarbi sāksies nākamgad

Baltkrievija būvdarbus jaunās atomelektrostacijas (AES) celtniecībai paredzētajā teritorijā plāno sākt 2012. gadā, preses konferencē ceturtdien Minskā paziņoja Baltkrievijas enerģētikas ministra vietnieks Mihails Mihadjuks. "Esam sākuši atsevišķu stacijas objektu projektēšanas darbus. Būvdarbus būvlaukumā sāksim nākamgad," teica Mihadjuks.

Savukārt Baltkrievijas Enerģētikas ministrijas AES būvniecības direkcijas galvenais inženieris Anatolijs Bondars žurnālistiem paziņoja, ka pašlaik AES būvlaukumā norisinās tā sauktās apvienotās pionieru bāzes izveides darbi. "Apvienotā pionieru bāze" ir ražošanas bāze stacijas būvniecībai. Bondars arī norādīja, ka jau ir izveidots tā sauktais starta laukums. "Šodien ir jārunā par to, ka ir jau padarīts liels darbs, mums ir pamats pieņemt, ka 2011. gada beigās , 2012. gada pirmajā pusē visi sagatavošanās objekti būs pabeigti," teica Bondars, uzsverot, ka pēc tam sāksies tiešie jaunās AES būvniecības darbi.

Atbildot uz jautājumu, vai nepagarināsies AES nodošanas ekspluatācijā termiņi, jo aizkavējās vienošanās paketes starp Baltkrieviju un Krieviju parakstīšana, Bondars teica, ka "ir visi priekšnosacījumu pieņemt, ka iekļausimies norunātajos termiņos".

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko septembrī parakstīja dekrētu, kas nosaka, ka jaunā AES  būs izvietota Grodņas apgabala Ostrovecas rajonā 449,94 hektāru lielā platībā 20 kilometru no Lietuvas robežas. Lukašenko parakstītajā dekrētā arī noteikts, ka AES  projektēšanai šajā zemes gabalā jānotiek atbilstoši valsts likumiem un starptautiskajiem līgumiem, kurus parakstījusi Baltkrievija.

Jāatgādina, ka Baltkrievija  ir iecerējusi uzcelt AES, kurā būtu divi reaktori ar kopējo jaudu 2400 megavati. Pirmo reaktoru plānots pabeigt 2017.gadā, bet otro - 2018.gadā.

Martā Minskā tika parakstīta starpvaldību vienošanās, ka   Baltkrievijas   AES būvniecību vadīs Krievijas uzņēmums "Atomstrojeksport".   AES un apkārtējās infrastruktūras būvniecības izmaksas tiek lēstas 9,4 miljardu ASV dolāru (4,7 miljardi latu) apmērā. Lielāko daļu   AES būvniecībai nepieciešamā finansējuma   Baltkrievija  cer kā aizdevumu saņemt no Krievijas.

AES   Baltkrievijā  gribēja būvēt jau 80. gadu sākumā, taču šis projekts tika apturēts pēc 1986. gadā notikušās Černobiļas AES    avārijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits