Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Pret protestētājiem stājušies arī MMA cīkstoņi, ziņo BBC

Jekaterinburgā turpinās masveida protesti pret ieceri parkā celt baznīcu

Krievijas ceturtajā lielākajā pilsētā Jekaterinburgā vēl trešdien ielās bija izgājuši vairāki tūkstoši cilvēku, kas nav mierā ar plāniem Isetas upes krastā esošajā parkā celt baznīcu, vēsta The Moscow Times. Pretī viņiem stājās gan vērā ņemami policijas spēki, gan baznīcas celtniecības sponsora noalgoti apsargi, kuru vidū tostarp arī pazīstami MMA cīkstoņi, vēsta BBC.

Krievijas Pareizticīgo baznīcas vadība norāda, ka nepieciešams būvēt jaunus dievnamus to vietā, kuri savulaik padomju gados tika nojaukti. Ieplānotā baznīca Jekaterinburgā ir iecerēta kā precīza kopija 1930. gados nojauktam dievnamam.

Iecerēts, ka baznīcu Jekaterinburgā pabeigs līdz 2023. gadam - pilsētas dibināšanas 300. gadu svinībām. Tomēr daļa pilsētnieku nav apmierināti ar vietas izvēli katedrāles būvniecībai, un vairāki tūkstoši šonedēļ arī izgāja ielās, lai paustu savu nostāju.

Aktīvisti uzskata, ka Svētās Katrīnas vārdā nosauktās katedrāles būvniecība faktiski iznīcinās vienu no nedaudzajām zaļajām zonām, kas pilsētā vēl palikušas, raksta BBC.

Tā kā protestētāji centās nojaukt būvlaukumu norobežojošo sētu, izcēlās sadursmes ar policiju. Sākotnēji cilvēki izveidoja "dzīvo ķēdi" ap pagaidu žogu, kas norobežo būvlaukumu, bet pēc tam žogu apgāza. Tika skandēti tādi saukļi kā "mēs gribam skvēra saglabāšanu" un līdzīgi.

Protestētājiem pretī stājās Krievijas Kapara kompānijas, kas ir baznīcas celtniecības sponsors, noalgoti apsargi, kuru vidū bija arī vairāki pazīstami MMA cīkstoņi, piemēram, Ivans Štirkovs.

Otrdien vien tika aizturēti gandrīz 30 protestētāji, bet konfrontācija ar policiju un algotiem apsargiem turpinājās arī trešdien, atsevišķiem aktīvistiem sevi piesienot pie kokiem. Tikmēr ap būvlaukumu tika uzsliets jauns žogs.

Jāatgādina, ka Vladimira Putina valdīšanas laikā Krievijā savas pozīcijas kā varas elitei pietuvināta struktūra nostiprinājusi arī Krievijas Pareiztīcīgo baznīca, piedaloties postpadomju ēras "nacionālās identitātes" veidošanā Krievijā.

Pēdējo desmit gadu laikā vien Krievijā uzcelti ap 10 tūkstošiem jaunu dievnamu, pamatojot to ar "pieaugošu pieprasījumu". Reliģiskā kārts izspēlēta arī pret Jekaterinburgas protestētājiem, Pareizticīgo baznīcas vadībai piedēvējot aktīvistiem antireliģiskus motīvus. Protestētāji gan norāda, ka iestājas tikai pret baznīcas celtniecību šajā konkrētajā vietā centienos saglabāt zaļās zonas pilsētā, nevis pret baznīcu celšanu kā tādu.

"Neviens nav pret baznīcu, visi ir pret baznīcu tieši šajā vietā. Jekaterinburgā ir daudz baznīcu, bet ļoti maz zaļo zonu," kādu protestētāju citē radio Brīvā Eiropa.

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
Mani vairāk gan interesē... kā tas izskatās "no augšas". Kā tāda "kristīga tauta" tomēr lielā mērā pavilkās uz komunismu? Un , vai tā ir liela nelaime, ja absolūti visas boļševiku sagrautās baznīcas tomēr neatjaunos?
Dostojevskis
D
Šis gadījums, tāpat, kā tūkstoši citu līdzīgu... varētu taču kaut ko iemācīt. Cilvēki, kuri sevi uzskata par politiķiem varēja sadzirdēt tautas balsi un reaģēt. Un palikt uzvarētāji. Problēmu atrisināt, autoritāti pavairot. Cik labi priekš politiķa, vai ne? Bet viņi izdarīja pretējo - pielietoja spēku, savu nepanāca un bija spiesti piekāpties un atrisināja problēmu, bet - JAU KĀ ZAUDĒTĀJI. Autoritāte samazinājās, precedents radās. Gaidiet nākošo cēlienu, jo pūlim nu ir pieredze!!! Un tā visu laiku visās vietās... Parīzē, Jekaterinburgā un Rīgā... . Turpiniet tik tādā garā - grābekļu pietiks visiem!
Man
M
pajāt to paRašu !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins apgalvo, ka piekritis Navaļnija apmaiņai

Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņojis, ka dažas dienas pirms opozicionāra Alekseja Navaļnija nāves cietumā viņš no kādas personas saņēmis piedāvājumu apmainīt Navaļniju pret Rietumos ieslod...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits